Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

A sofőr nem tehet a berceli szánkóbalesetről

2011.04.20. 14:49 Módosítva: 2011.04.20. 14:49
Megszüntették a decemberi berceli gyermekgázolás ügyében indított nyomozást. Az indoklás szerint az autót vezető nő nem számolhatott azzal, hogy a gyerekek takarásból az úttestre kicsúszva szánkózhatnak.

Bóna Gyula, a Nógrád megyei főügyészség szóvivője elmondta: a Nógrád megyei rendőr-főkapitányság balassagyarmati közlekedési alosztálya halált eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, amelyet a balassagyarmati városi ügyészség azért szüntetett meg, mert nem történt bűncselekmény.

Bercelen december 4-én történt a baleset, ekkor két szánkózó gyerek a jeges úttestre csúszott ki egy autó elé. Mindkét gyereket koponyasérülésekkel szállították kórházba. A hétéves kisfiú három nappal később a kórházban meghalt, a nyolcéves kislány nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Nem vigyáztak rájuk

A nyomozás szerint a baleset oka az volt, hogy a szülői felügyelet nélkül, rendkívül veszélyes helyen szánkózó gyerekek úgy kerültek az úttestre, hogy nem győződtek meg ennek veszélytelenségéről, tehát a tragikus kimenetelű balesetet maguk a gyerekek idézték elő.

Az igazságügyi műszaki szakértő szakvéleménye szerint a nő kocsija a baleset előtt 24-28 km/órás sebességgel haladhatott. A vezető észlelési késedelem nélkül fékezett, de már nem tudta megállítani az autót, és amikor a gyerekek felbukkantak, már féktávolságon belül voltak.

A nyomozás szerint az adott körülmények között nem volt elvárható a sofőrtől, hogy reálisan számoljon annak lehetőségével: az úttest mellett található, bozótossal takart domboldalról gyerekek az úttestre kicsúszva szánkózhatnak.

Panaszt tehetnek

A nő mögött haladó autó vezetőjének és utasának tanúvallomása is megerősítette a szakvéleményt. Ők vallomásuk szerint látták, hogy a bokros rész takarásából hirtelen behaladt valami, de az észlelés váratlansága miatt azt sem ismerték fel, hogy szánkózó gyerekek, az előttük haladó autó pedig azonnal fékezett.

Bóna Gyula közölte: ha a sértettek panaszt emelnek a nyomozás megszüntetése ellen, a panaszt a megyei főügyészség bírálja el.

  • Vennék
  • Hírek