Hermina
15 °C
27 °C

Hatvanötödik érettségi találkozójára készül a pápa

2003.10.24. 12:25
Könyvet adott ki a pápához fűződő kapcsolatáról és fiatalkori barátságukról Halina Kwiatkowska lengyel színésznő, aki fiatalkorában gyakran szerepelt együtt a később papi pályára lépő Karol Wojtylával.
Volt egy ifjúkori kudarca, amelyet II.János Pál pápa nem tud kitörölni emlékezetéből, és tréfálkozva emlegeti, valahányszor találkozik iskolatársával, Halina Kwiatkowskával: a kislány legyőzte egy szavalóversenyben Wadowicében. Pápává választásakor elhangzottak olyan feltételezések, hogy a két fiatal között szerelem volt.

- A mi kapcsolatunk kizárólag a színház iránti közös rajongásunkra épült barátság volt - cáfol Kwiatkowska asszony a Corriere della Serának adott interjúban - Csaknem mindig mi voltunk a főszereplői a Wadowicében előadott daraboknak. Férj-feleséget, jegyeseket alakítottunk, lehet, hogy ez adott pletykára okot".

Karol Wojtyla - "Lolek, ahogyan az asszony emlegeti - ezen a bizonyos szavalóversenyen Cyprian Norwid Prometidhionját adta elő. "Nagyon nehéz, filozofikus vers, még ma is látom, ahogy kissé lehajtott fejjel szavalta. Én egy hangutánzó verset mondtam, ahogy akkor divat volt, nagy hévvel, lelkesen."

Színházi, film- és tv-karrier után Kwiatkowska asszony a krakkói színművészeti akadémián tanított, az idén pedig Wielki kolega (Nagyszerű kolléga) címmel megírta barátságuk 69 éves történetét. A pápa elolvasta, tetszett neki. "Jól tetted, hogy megörökítetted fiatalságunk éveit."

Az asszony úgy emlékezik társára, mint vidám, sportos, szellemes ifjúra, akinek dús haja ellenállt a fésű simításának. A fiúnak különös memóriája volt, az utolsó pillanatban be tudott ugrani egy főszerepre és tökéletes volt benne. Szép volt a kiejtése és kellemes a hangja. De más volt, mint a többi fiatal. Nehéz filozófiai műveket olvasott, nyelveket tanult, verseket, színdarabokat írt. Készséges volt mindenkivel, de egy másik világban élt. Elfoglalták a gondolatai." Amikor a németek megszállták Krakkót, egy kőfejtőbe ment dolgozni. Este pedig játszott a "Rapszodikus Színházban", amely olyan ismerősöknél, barátoknál tartotta előadásait, akik nem féltek vendégül látni azokat a fiatalokat, akik hazafias versekkel harcoltak a nácizmus ellen. "A próbák a Tyniecka utca alagsorában, a "katakombában" folytak. Chopint játszottunk és úgy éreztük, nagy küldetést teljesítünk" - idéz a könyvből a milánói lap.

Amikor a krakkói érsek annak idején megkérdezte az iskola hitoktatójától, hogy Wojtylának szándékában áll-e belépni a papi szemináriumba, ő azt válaszolta, hogy ennek kevés a valószínűsége, mivel a fiúnak minden gondolata a színház. "Nagy színész lett volna belőle, nagyon tehetséges volt és nagyon eredeti módon tudta a szövegeket elmondani - vélekedik az asszony - Ez egyébként segítette őt, mint pápát is a kommunikációban, az igazság közvetítésében és a hallgatóság meggyőzésében. A pápa a zarándokok közé vegyül, megáll pár percre egy ember mellett, beszél vele és annak az az érzése, hogy egyedül van a Szentatyával és boldog lesz ettől."

Halina Kwiatkowska egyik legkedvesebb emléke négy évvel ezelőttről származik: a pápa akkor ellátogatott Wadowicébe és környezetét meglepte azzal, hogy minden apróságra, nevekre, utcákra, hegyekre, és még arra is pontosan emlékezett, hogy mikor játszották együtt először Szophoklész Antigonéját. A találkozón felelevenítették az iskolai, a színházi emlékeket, a háború tragikus éveit. "A régi barátok között a Szentatya nagyon barátságos és oldott. A múlt évben is, zsúfolt programja ellenére meghívott bennünket Krakkóban vacsorázni."

2004-ben lesz a 65. érettségi találkozójuk. "Ha Isten akarja, veletek leszek" - ígérte meg ifjúkori barátainak II. János Pál pápa.