Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem mond le II. János Pál

2003.10.18. 16:15
Rácáfolt a lemondásával kapcsolatos újabb találgatásokra II. János Pál pápa. A pápa pár napon belül másodszor jelentette ki, hogy folytatni kívánja munkáját.
Addig akar hivatalában maradni, "amíg az Úr akarja" - jelezte 83 éves, súlyosan beteg katolikus egyházfő abban a beszédében, amelyet szombaton Rómában tartott több mint 150 bíboros előtt. A bíborosok a világ minden részéből II. János Pál pápaságának 25 éves évfordulója alkalmából látogattak Rómába. A Parkinson-kórja miatt nehezen beszélő pápa beszédének csak egy részét tudta maga felolvasni.

Az Úr dönt

"Imádkozzatok értem, hogy egyházi szolgálatomat mindaddig betölthessem, amíg az Úr akarja" - kérte a háromnapos bíborosi találkozó végén megtartott beszédében a pápa. "Sohasem veszhet el a bátorság az evangélium hirdetésére. Ez sokkal inkább kötelességünk utolsó leheletünkig" - fűzte hozzá II. János Pál.

A pápa már ezüstjubileumának csütörtöki ünnepi miséjén is hangoztatta, hogy gyenge egészsége ellenére folytatja szolgálatát. II. János Pálnak szombaton is egyik püspökével kellett felolvastatnia beszéde nagy részét. Csak az elején és végén vette magához a szót. Nagyon lassan beszélt, ekkor azonban - az előző napokhoz hasonlóan - jól érthetően.

Méltatták tevékenységét

Ezt megelőzően Joseph Ratzinger német bíboros, a bíborosi kollégium dékánja is méltatta II. János Pál pápa 25 éves egyházfői tevékenységét. Angelo Sodano bíboros-államtitkár a pápának a Szentföld, a Balkán, Közép-Afrika és Irak békéje érdekében kifejtett tevékenységét emelte ki, és utalt arra, hogy II. János Pál az emberi jogokért és az igazságosságért való rendíthetetlen és bátor fellépésével hozzájárult a kommunizmus összeomlásához és a berlini fal leomlásához.