Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Ezüstjubileumát ünnepli a pápa

2003.10.16. 11:20
Percre pontosan kiválasztása huszonötödik évfordulóján szentmisével veszi kezdetét a pápa ezüstjubileumának ünneplése. Bár súlyos beteg, II. János Pál személyesen is részt vesz a négynapos, megerőltető programban. Az ünneplés Teréz anya boldoggá avatásával zárul.
Pápasága 25. évfordulóját ünnepli a héten II. János Pál. A legfőbb ünnepi eseményre csütörtök este hatkor kerül sor a vatikáni Szent Péter téren. A pápai szentmise percre pontosan huszonöt évvel azután kezdődik, hogy 1978 október 16-án felszállt a fehér füst, azaz a bíborosok tanácsa kiválasztotta az új pápát - írja a BBC.

A szertartásra a BBC szerint több tízezer zarándok érkezett. A misén százötven érsek is részt vesz.

A leghosszabb ideig regnáló pápák
IX. Pius - 1846-1878, 31 év 7 hónap 22 nap
XIII. Leó - 1878 1903. 25 év 5 hónap
II. János Pál - 1978- , 25 év
VI. Pius - 1775-1799, 24 év 6 hónap 14 nap
I. Adrián - 772-795, 23 év 10 hónap 24 nap
VII. Pius - 1800-1823, 23 év 5 hónap 6 nap

forrás: BBC

Ultrakonzervatív bűnbánó

II. János Pál pápasága erősen megosztotta a közvéleményt. Egyrészt az eddig legtöbbet utazó, "misszionárius" egyházfőként vitathatatlanul sokszor emelt szót az elesettekért és a békéért. Nevéhez köthető a legtöbb mea culpa, azaz bocsánatkérés is a katolikus egyház történelmi hibáiért. Ő mentette fel például máglyahalála után négyszáz évvel az eretnekség vádja alól Giordano Brunót.

Sokan támadják azonban a szexuális morállal és a családokkal kapcsolatos ultrakonzervatív nézeteiért. A hírességek ellen tortatámadásokat intéző tortaterroristák egyenesen nemzetközi ítélőszék elé citálták volna a pápát népirtás miatt, mivel az egyházfő kitartó és ellentmondást nem tűrő propagandát folytat az óvszerhasználat ellen.

Elbukott Nobel-díj

Ez utóbbiak nagy szerepet játszhattak abban, hogy a várakozások ellenére II. János Pál mégsem kapott idén Nobel-békedíjat.

Halálhírét keltik

Az utóbbi időben többen is komoly aggodalmukat jelezték az egyházfő egészségi állapota miatt. Az elmúlt egy hónapban már a legmagasabb egyházi körökben is egyre gyakrabban merül fel a pápa utódlásának kérdése, és több egyházi méltóság is János Pál közelgő haláláról nyilatkozott.

A nyolcvanhárom éves, az utóbbi időben Prakinson-kórja miatt egyre nehezebben mozgó és fogalmazó pápa a pletykák ellenére személyesen is részt vesz a feszített ünnepi programban. A csütörtöki ünnepi misét követően szombaton a városban összegyűlt érsekekhez szól majd az egyházfő. Az ünnepi programsorozat keretében a jövő héten 30 új érseket is avat.

Az ünnepségek másik csúcspontja vasárnap, Teréz anya boldoggá avatásakor lesz - írja a BBC.