Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ukrán atombalesetről terjed rémhír

2007.05.24. 14:43
Nem történt nukleáris baleset Ukrajnában, reagált a katasztrófavédelem szóvivője arra, hogy sms-ekben és szóbeszdében ez kezdett el terjedni.

Rémhírnek nevezte, és határozottan cáfolta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön azt az sms-ben és szóbeszédben terjedő információt, hogy Ukrajnában nukleáris baleset történt volna.

A szóvivő elmondta, hogy a magyar katasztrófavédelem az orosz és ukrán partnerszervezetektől olyan tájékoztatást kapott, hogy egyik országban sem történt sem nukleáris baleset, sem üzemzavar az ottani atomerőművekben.

A szondák nem jeleztek semmit

Dobson Tibor közölte, hogy Magyarország területén 94 szonda méri a háttér-, illetve a kozmikus sugárzást, és a műszerek az elmúlt napokban a szokásostól eltérő eredményt nem mutattak. "Ha valóban történt volna baleset, a radioaktív sugárzást a műszerek azonnal jelezték volna a központi irányításban" - tette hozzá.

A szóvivő kitért arra, hogy üzemzavar vagy baleset esetén az ukrán fél azonnal értesítené a Külügyminisztériumot és az Országos Atomenergiai Hivatalt, de a partnerszervezetek is tájékoztatnák a magyar katasztrófavédelmet.

Négy évvel ezelőtt, május 28-án egy óvónő információjára alapozva egy budapesti újságírónő terjesztett valótlan tartalmú sms-t, amely szerint robbanás történt a Paksi Atomerőműben. A nő ellen rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt indult eljárás, amit bűncselekmény hiányában egy hónappal később megszüntettek.

Kijev cáfol

Ihor Krol ezredes, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma sajtóosztályának vezetője az MTI-nek telefonon határozottan cáfolta csütörtökön, hogy nukleáris baleset történt volna Ukrajnában. "Semmilyen rendkívüli helyzet nem következett be egyetlen ukrajnai atomerőműben sem" - hangsúlyozta Ihor Krol, aki szerint voltak híresztelések oroszországi atombalesetről is.

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség hétfői jelentése szerint a dél-oroszországi volgodonszki Atommas üzemben volt tűz, amelyet sikerült megfékezni. A tűz az üzemnek a fémszerkezetek újrahasznosítását végző részlegében keletkezett. A tűzeset következében senki sem sérült meg. Az üzem azonban már hosszú évek óta nem foglalkozik nukleáris technológiával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!