Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Magyar pulykát gyanúsítanak vírusterjesztéssel Londonban

2007.02.16. 14:58
A brit helyettes főállatorvos szerint "a leghitelesebb módon" továbbra is a magyar baromfitermék-importhoz kapcsolható a madárinfluenza nagy-britanniai megjelenése, lehetséges azonban, hogy soha nem derül ki a tényleges fertőzési forrás.

Fred Landeg pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) aznap kiadott új, továbbra is "köztesnek" minősített jelentését ismertette. A helyettes főállatorvos kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján "nagyon valószínűtlen", hogy a vírus vadmadarak közreműködésével került a magyar érdekeltséggel is bíró Bernard Matthews baromficég kelet-angliai telepére.

A Suffolk grófságbeli pulykafarmon két hete 159 ezer szárnyast öltek le, miután elhullott állatokban kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzsét.

Az MTI kérdésére, hogy a magyarországi kapcsolatot továbbra is valószínűsítő megállapítást a magyar hatóságok elfogadják-e, Landeg csak annyit mondott: aznap háromoldalú, brit-magyar-EU szakértői tanácskozó testület alakult, amelynek meg fogják mutatni a jelentésben foglaltakat.

Fred Landeg hozzátette: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok, valamint a virológiai és madártani szakértők által adott szakvélemények alapján "a leghitelesebb hipotézis" még mindig az, hogy a vírus Magyarországról importált pulykahús révén érkezett Nagy-Britanniába. A brit helyettes főállatorvos ezzel továbbment a sajtótájékoztatóval egy időben kiadott DEFRA-jelentésnél, amely nem pulyka-, hanem baromfitermékeket említ.

Nem végleges a következtetés

Ugyancsak pénteken kiadtak Londonban egy másik jelentést is, amely azt vizsgálta, hogy érkezhetett-e baromfihús a fertőzött magyarországi térségből. A DEFRA, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) és a Húshigiéniai Szolgálat (MSA) által közösen összeállított vizsgálati jelentés szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem került a Bernard Matthews telepére pulykahús a korábbi magyarországi madárinfluenza-előfordulások térségéből.

Fred Landeg helyettes főállatorvos a két jelentés tartalmában mutatkozó ellentmondást azzal a megállapítással oldotta fel, hogy a brit szakhatóságok továbbra sem jutottak végleges következtetésre a nagy-britanniai madárinfluenza-járvány okairól, és a "minden lehetőséget felölelő" vizsgálatok folytatódnak. A pénteken közzétett jelentések a szakértők jelenlegi álláspontját tükrözik, és "a vírus megjelenésének leghitelesebb magyarázata mögötti észérveket tartalmazzák". Landeg kijelentette ugyanakkor: tudatában kell lenni annak, hogy esetleg soha nem sikerül véglegesen megállapítani a vírus eredeti forrását.

A brit szakminisztérium pénteki jelentése szerint nem sok jel támasztja alá azt a feltevést, hogy a kór vadmadarak közvetítésével jutott volna a Bernard Matthews angliai pulykafarmjára. Ez a megállapítás azokra az ornitológiai szaktanácsokra épül, amelyek szerint az európai vadmadár-állományban 2006 augusztusa óta nem mutatták ki a H5N1 vírus jelenlétét.

Logikus következtetés

A másik fő hipotézist, vagyis azt, hogy a kórokozó magyar baromfitermék-importtal került be, ugyanakkor alátámasztja a brit állatkórtani vizsgálati laboratórium (Veterinary Laboratories Agency, VLA) végleges virológiai jelentése, amely szerint az Angliában és Magyarországon kimutatott vírus "gyakorlatilag ugyanaz" - áll a DEFRA pénteki jelentésében.

Az MTI azon felvetésére, hogy a magyar hatóságok kezdettől fogva határozottan elvetik a magyar fertőzési útvonal lehetőségét, Fred Landeg főállatorvos-helyettes is azt mondta a pénteki londoni sajtótájékoztatón: a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a nagy-britanniai vírus "gyakorlatilag azonos" a korábbi magyarországi előfordulások helyszínén kimutatott törzzsel. "Ennek alapján logikus" a Magyarországról érkező termékforgalmat "jelentős kockázati tényezőnek minősíteni", a vadmadár-hipotézis kizárása után - fogalmazott a vezető brit állategészségügyi illetékes.

A DEFRA mindazonáltal pénteken közölte, hogy a Bernard Matthews - amely Magyarországon a SáGa Foods baromfifeldolgozó céget birtokolja - aznap éjféltől felújítja a baromfitermék-forgalmat brit és magyar telepei között. A brit cég egy hete, a vizsgálat idejére önként állította le a magyar termékek behozatalát.

Halál Egyiptomban, további fertőzések Törökországban

Meghalt egy madárinfluenzával kórházba szállított nő pénteken Egyiptomban. A 37 éves beteg február 12-én került kórházba tüdőgyulladással és lázzal. Később átszállították egy fővárosi kórházba, ahol Tamiflu-kezelést kapott, és állapota stabilizálódott, majd javulást mutatott. Később azonban egyre rosszabbul lett, míg végül csütörtök este elhuny, mondta el az egyiptomi egészségügyi minisztérium fertőző betegségek osztályának igazgatója. A nő madarakat tartott, és mielőtt megbetegedett, fertőzött madárral került érintkezésbe. A faluban, ahol élt, egy 17 éves lány is meghalt madárinfluenzás fertőzés következtében február elején. A 21 ismert egyiptomi fertőzésből ez volt a tizenharmadik haláleset azóta, hogy madarakban kimutatták ott a vírus jelenlétét. Ázsián kívül ebben az észak-afrikai országban a legmagasabb az ismert madárinfluenzás megbetegedések száma.

Újabb két falu baromfiállományában fedezték fel a madárinfluenzát Törökország délkeleti részén, ezzel tízre emelkedett a térségben a fertőzött falvak száma. A két, Diyarbakir tartománybeli falut karantén alá vonták és leöltek 340 szárnyast. Még vizsgálják, hogy a vírus H5N1 altípusa bukkant-e fel ezen a két településen is, a múlt héten a másik nyolc faluban a kórokozónak ezt a változatát mutatták ki. A vírus e legújabb törökországi előfordulásai két szomszédos tartományt érintenek. Ugyanazon a vidéken egy évvel korábban négy gyermek halálát okozta a madárinfluenza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?