István, Vajk
19 °C
33 °C

Magyar pulykát gyanúsítanak vírusterjesztéssel Londonban

2007.02.16. 14:58
A brit helyettes főállatorvos szerint "a leghitelesebb módon" továbbra is a magyar baromfitermék-importhoz kapcsolható a madárinfluenza nagy-britanniai megjelenése, lehetséges azonban, hogy soha nem derül ki a tényleges fertőzési forrás.

Fred Landeg pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) aznap kiadott új, továbbra is "köztesnek" minősített jelentését ismertette. A helyettes főállatorvos kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján "nagyon valószínűtlen", hogy a vírus vadmadarak közreműködésével került a magyar érdekeltséggel is bíró Bernard Matthews baromficég kelet-angliai telepére.

A Suffolk grófságbeli pulykafarmon két hete 159 ezer szárnyast öltek le, miután elhullott állatokban kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzsét.

Az MTI kérdésére, hogy a magyarországi kapcsolatot továbbra is valószínűsítő megállapítást a magyar hatóságok elfogadják-e, Landeg csak annyit mondott: aznap háromoldalú, brit-magyar-EU szakértői tanácskozó testület alakult, amelynek meg fogják mutatni a jelentésben foglaltakat.

Fred Landeg hozzátette: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok, valamint a virológiai és madártani szakértők által adott szakvélemények alapján "a leghitelesebb hipotézis" még mindig az, hogy a vírus Magyarországról importált pulykahús révén érkezett Nagy-Britanniába. A brit helyettes főállatorvos ezzel továbbment a sajtótájékoztatóval egy időben kiadott DEFRA-jelentésnél, amely nem pulyka-, hanem baromfitermékeket említ.

Nem végleges a következtetés

Ugyancsak pénteken kiadtak Londonban egy másik jelentést is, amely azt vizsgálta, hogy érkezhetett-e baromfihús a fertőzött magyarországi térségből. A DEFRA, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) és a Húshigiéniai Szolgálat (MSA) által közösen összeállított vizsgálati jelentés szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem került a Bernard Matthews telepére pulykahús a korábbi magyarországi madárinfluenza-előfordulások térségéből.

Fred Landeg helyettes főállatorvos a két jelentés tartalmában mutatkozó ellentmondást azzal a megállapítással oldotta fel, hogy a brit szakhatóságok továbbra sem jutottak végleges következtetésre a nagy-britanniai madárinfluenza-járvány okairól, és a "minden lehetőséget felölelő" vizsgálatok folytatódnak. A pénteken közzétett jelentések a szakértők jelenlegi álláspontját tükrözik, és "a vírus megjelenésének leghitelesebb magyarázata mögötti észérveket tartalmazzák". Landeg kijelentette ugyanakkor: tudatában kell lenni annak, hogy esetleg soha nem sikerül véglegesen megállapítani a vírus eredeti forrását.

A brit szakminisztérium pénteki jelentése szerint nem sok jel támasztja alá azt a feltevést, hogy a kór vadmadarak közvetítésével jutott volna a Bernard Matthews angliai pulykafarmjára. Ez a megállapítás azokra az ornitológiai szaktanácsokra épül, amelyek szerint az európai vadmadár-állományban 2006 augusztusa óta nem mutatták ki a H5N1 vírus jelenlétét.

Logikus következtetés

A másik fő hipotézist, vagyis azt, hogy a kórokozó magyar baromfitermék-importtal került be, ugyanakkor alátámasztja a brit állatkórtani vizsgálati laboratórium (Veterinary Laboratories Agency, VLA) végleges virológiai jelentése, amely szerint az Angliában és Magyarországon kimutatott vírus "gyakorlatilag ugyanaz" - áll a DEFRA pénteki jelentésében.

Az MTI azon felvetésére, hogy a magyar hatóságok kezdettől fogva határozottan elvetik a magyar fertőzési útvonal lehetőségét, Fred Landeg főállatorvos-helyettes is azt mondta a pénteki londoni sajtótájékoztatón: a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a nagy-britanniai vírus "gyakorlatilag azonos" a korábbi magyarországi előfordulások helyszínén kimutatott törzzsel. "Ennek alapján logikus" a Magyarországról érkező termékforgalmat "jelentős kockázati tényezőnek minősíteni", a vadmadár-hipotézis kizárása után - fogalmazott a vezető brit állategészségügyi illetékes.

A DEFRA mindazonáltal pénteken közölte, hogy a Bernard Matthews - amely Magyarországon a SáGa Foods baromfifeldolgozó céget birtokolja - aznap éjféltől felújítja a baromfitermék-forgalmat brit és magyar telepei között. A brit cég egy hete, a vizsgálat idejére önként állította le a magyar termékek behozatalát.

Halál Egyiptomban, további fertőzések Törökországban

Meghalt egy madárinfluenzával kórházba szállított nő pénteken Egyiptomban. A 37 éves beteg február 12-én került kórházba tüdőgyulladással és lázzal. Később átszállították egy fővárosi kórházba, ahol Tamiflu-kezelést kapott, és állapota stabilizálódott, majd javulást mutatott. Később azonban egyre rosszabbul lett, míg végül csütörtök este elhuny, mondta el az egyiptomi egészségügyi minisztérium fertőző betegségek osztályának igazgatója. A nő madarakat tartott, és mielőtt megbetegedett, fertőzött madárral került érintkezésbe. A faluban, ahol élt, egy 17 éves lány is meghalt madárinfluenzás fertőzés következtében február elején. A 21 ismert egyiptomi fertőzésből ez volt a tizenharmadik haláleset azóta, hogy madarakban kimutatták ott a vírus jelenlétét. Ázsián kívül ebben az észak-afrikai országban a legmagasabb az ismert madárinfluenzás megbetegedések száma.

Újabb két falu baromfiállományában fedezték fel a madárinfluenzát Törökország délkeleti részén, ezzel tízre emelkedett a térségben a fertőzött falvak száma. A két, Diyarbakir tartománybeli falut karantén alá vonták és leöltek 340 szárnyast. Még vizsgálják, hogy a vírus H5N1 altípusa bukkant-e fel ezen a két településen is, a múlt héten a másik nyolc faluban a kórokozónak ezt a változatát mutatták ki. A vírus e legújabb törökországi előfordulásai két szomszédos tartományt érintenek. Ugyanazon a vidéken egy évvel korábban négy gyermek halálát okozta a madárinfluenza.