Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bántalmazással gyanúsítanak négy francia rendőrt

2004.02.27. 14:26
A gyanú szerint brutálisan bántalmaztak egy ittasan ámokfutó sofőrt párizsi rendőrök. A 27 éves férfi három rendőrt is elgázolt az üldözés során. Négy rendőr a gyanú szerint az elfogás után brutálisan megverte és levetkőztette az ámokfutót. Nemi erőszak nem történt.
Indokolt rendőri intézkedés közben elkövetett kirívóan súlyos túlkapás miatt eljárás indult a párizsi bűnügyi rendőrség két tisztje, valamint két közrendőr ellen. Egy hatóság elleni erőszak miatt üldözött, majd elfogott tettes súlyos bántalmazását meg nem akadályozó rendőrfelügyelőt bűncselekmény megakadályozásának elmulasztása miatt vonnak felelősségre.

Ámokfutót üldöztek

Az egy hétig elhallgatott rendőri túlkapás miatt Nicolas Sarkozy belügyminiszter mind az öt rendőrt felfüggesztette állásából. A vizsgálat lezárultával valószínűleg elbocsátja őket a rendőrség.

A párizsi rendőrség járőrei február 19-én sikertelen igazoltatás után vettek üldözőbe egy ittas autóst. A férfi a városban száz, az autópályán száznyolcvan kilométeres sebességgel hajtva menekült a rendőrök elől.

Elgázolta a rendőröket

Egy fordulónál ugyan sikerült feltartóztatni, de a férfi három rendőrt elgázolva kitört. A három rendőr komoly sérülésekket szenvedett.

Újabb ámokfutása során a 27 éves sofőr elvesztette uralmát járműve fölött és a sztráda korlátjának hajtott.

Nemi erőszak nem történt

A gyanú szerint a rendőrök ekkor kirángatták kocsijából, majd ütlegelni kezdték a földön fekvő férfit. A verés után még a nadrágját is lerángatták. Orvosi szakvélemény szerint nemi erőszak nem történt.

Az esetet rögzitette a rendőrautókban elhelyezett kamera, a felvételt azonban saját bevallásuk szerint megsemmisítették.

Sarkozy belügyminiszter "megengedhetetlennek" minősítette az esetet az LCI hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. Mint mondta, a hatóság elleni erőszakkal vádolt áldozat ügyének megítélése nem befolyásolhatja az erőszakos rendőrök bűnének megítélését.