Auguszta
-4 °C
2 °C

Csempészáru minden harmadik doboz cigaretta

2006.03.08. 07:01
Csempészetből származik becslések szerint a Magyarországon forgalomba kerülő minden harmadik szál cigaretta. A cigarettacsempészet jövedelmezősége megközelíti az illegális fegyver-, illetve kábítószer-kereskedelemét - olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tavalyi tevékenységéről készített évkönyvben.
Európában az illegális cigarettakereskedelem jelenleg kétféle módon eredményezhet extraprofitot az abban részt vevők számára. A csempészek egyrészt a Nyugat-Európában gyártott cigarettát legálisan kiviszik az unióból, majd a Kelet-Európába bejuttatott árut visszacsempészik az uniós országokba, és ott - a vám és az adók megfizetése nélkül - feketén értékesítik.

Ezzel párhuzamosan virágzik a cigarettahamisítás is: a Kelet-Európából - jellemzően Ukrajnából és Romániából -, valamint Ázsiából - kiemelten Kínából - érkező hamis cigarettát Magyarországon is forgalmazzák, illetve főként Németországba, Franciaországba, Belgiumba, és Nagy-Britanniába szállítják. Az így forgalomba kerülő hamis cigarettáknak nem csak az ára, a minősége is jelentősen eltér az eredeti termékétől, károsanyag-tartalma számottevően meghaladja a csomagoláson feltüntetett határértékeket - írják.

Becslések szerint az országban forgalomba kerülő minden harmadik szál cigaretta csempészetből származik, a cigarettacsempészet jövedelmezősége megközelíti az illegális fegyver-, illetve kábítószer-kereskedelemét, és összértéke alapján nemzetbiztonsági szempontból is jelentősnek értékelhető.

Enyhe ítéletek

Jövedelmezőségén túl azért is lehet egyre nagyobb üzlet, mert a bíróságok lényegesen enyhébb ítéletet szabnak ki a dohánycsempészekre, mint a drogkereskedőkre. Ezért az elmúlt években Magyarországon több olyan bűnszervezet is bekapcsolódott a cigarettacsempészetbe, amelyek korábban kábítószer-kereskedelem gyanújával kerültek a hatóságok látókörébe. Az NBH tapasztalatai alapján új jelenség, hogy a korábban kizárólag embercsempészetre szakosodott szervezetek az illegális bevándorlókat szállító járműveken mind gyakrabban szállítanak csempészett dohányárut is.

A régebben még egyéb csempészáruval foglalkozó hálózatok egy része is átállt a cigarettacsempészetre, és jól működő kapcsolatok épültek ki a korábban elkülönült bűnözői körök között.

Egyre profibbak

Az illegális kereskedelem nagyságának növekedése miatt egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a csempészek az áru határon történő átjuttatására, raktározására, az országon belüli szállítására, terítésére.

A növekvő mértékű illegális cigarettakereskedelem miatt folyamatosan jelentős mennyiségű tőke áramlik ki a legális gazdaságból. Ennek tisztára mosását kiemelten a hazai pénzváltók, illetve a magyar és külföldi bankok felhasználásával, valamint a vendéglátóiparban, ingatlanügyleteken, ingatlanbefektetéseken keresztül, valamint offshore cégek igénybevételével végzik - olvasható az évkönyvben.