Ágnes
-1 °C
2 °C

Comair-baleset: mással foglalkozott a légiirányító

2006.08.30. 07:14
Csak egy repülésirányító volt szolgálatban Lexingtonban, amikor elindult a kifutópályán a nem sokkal később lezuhant repülőgép. A repülésirányító hátat fordított a gépnek miután megadta a felszállási engedélyt, és így nem látta, hogy az a rossz kifutópályáról szállt fel.
A lexingtoni repülőtér irányító tornyában szolgálatban lévő egyetlen légiirányító a felszállási engedély megadása után adminisztratív teendői miatt hátat fordított a repülőtérnek, amikor a szerencsétlenül járt utasszállító a rossz kifutópályára gördült - közölte helyi idő szerint kedden egy szövetségi nyomozó.


A gép repülési adatait rögzítő doboz

A Comair társaság gépe a Kentucky államban fekvő Lexingtonból indult el Atlanta felé vasárnap 50 emberrel a fedélzetén, ám nem sokkal a felszállás után a repülőtérhez közeli erdőbe zuhant. A vizsgálat megállapította, hogy a gép a repülőtér két kifutópályája közül a rövidebbről szállt fel, amely kereskedelmi járatok indítására nem alkalmas.

A szerencsétlenséget csak az első tiszt élte túl, akinek kedden még életveszélyes volt az állapota.

Debbie Hersmann, a légi közlekedési biztonsági bizottság tagja elmondta, hogy a légiirányító engedélyt adott a hosszabb kifutópályáról való felszállásra, majd elfordult, hogy adminisztratív teendőit végezze.

Az amerikai légi közlekedési hatóságok előzőleg kedden elismerték, hogy megsértették az előírásokat, amikor egyetlen légiirányítót jelöltek ki szolgálatra vasárnap a toronyba.