Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Madárinfluenza: pánik vagy üzlet?

2005.10.24. 16:21
Már a déli határoknál is felütötte fejét a madárinfluenza. Az Európai Unió importtilalmat fontolgat Horvátország ellen. Magyarországon mindenki készenlétben áll, ha a fertőzés átlépné a határt.

Közelít a madárinfluenza Magyarország felé. A román madárelhullás után már Horvátországban is találtak hattyútetemeket, amik bizonyíthatóan madárinfluenza miatt pusztultak el. Az Európai Unió múlt pénteken bejelentette, hogy a horvát baromfira importkorlátozást fognak bevezetni.

Oltsanak Indonéziában

"Olyasmivel riogatnak, ami nincs is" - mondta az Indexnek Takács László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A madárinfluenza állategészségügyi kérdés, felelőtlenség azzal riogatni az embereket, hogy baromfit enni veszélyes. Az egészségügy próbál ebből üzletet csinálni a vakcina legyártásával, és abból, hogy politikusok a nagy nyilvánosság előtt oltják be magukat. Oltsák be magukat Indonéziában, mondta Kovács.

A baromfitermelés döntő része zárt rendszerekben történik. A csirkék, pulykák nem is látják a napfényt. A tárolás zárt ólban, a szállítás dobozokban történik, a csirkék légkondicionált épületekben eszik a speciális tápszereket. Esélyük sincs arra, hogy megfertőződjenek, mert nem találkoznak vadmadarakkal.

Ha mégis valami gond történne, akkor a vírus a baromfi belében alakulna ki, amit nem eszünk meg. Ha pedig a hús is fertőződne, az főzésnél, sütésnél elpusztul. Nem szoktunk nyersen tyúkot enni, mondta az igazgató.

A védőoltás sem egyértelműen jó megoldás, hiszen az EU jogszabályok szerint ha egy baromfitelepen betegséget észlelnek, akkor ott azonnal irtani kell. Ez történt Hollandiában is három éve, amikor 35 millió szárnyast gázosítottak el. A madarak ugyanis időről időre megbetegednek. De mivel nem élnek olyan sokáig, mint a szarvasmarhák, viszonylag könnyű pótolni a veszteséget. Ez nem egy szokatlan jelenség, mondta Takács.

Kevesebb csirke fogy

Azt azonban el kell ismerni, hogy a baromfifogyasztás az utóbbi hetekben csökkent Magyarországon. A kereskedők is kivárnak, mert nem akarják, hogy a nyakukon maradjon a csirke, és ez a baromfifeldolgozóknak sem jó. Ez a pánikhangulat súlyos problémákat okozhat, a magyar baromfiimport hetvenöt százaléka ugyanis az Európai Unióba megy. Ha olyan intézkedések történnének, mint amit a horvátoknál szeretnének bevezetni, az katasztrófális lenne a magyar piacra. Az unió részéről ezek mögött az intézkedések mögött piacvédelem állhat, vélekedett Takács László.

A magyar ember nem fog leszokni a csirkehúsról. Ha nálunk is felütné a fejét a betegség, akkor olcsó külföldi csirke áradna be az országba. Szakmai érveket kell a madárinfluenzával szemben felsorakoztatni, de az iparágnak nincs akkora ereje, hogy szembe menjen a pánikkal. Jellemző, hogy már a forgatócsoportok sem mernek lemenni a csirketelepekre forgatni, mondta terméktanács igazgatója.

Ezzel szemben egy Pécs melletti baromfifeldolgozó tulajdonosa szerint a zárt rendszer sem biztosít teljes védelmet. "Olykor szükség van szellőztetésre, így ha nagy a baj, akkor az állatok megfertőződhetnek"- mondta a tulajdonos. Jelenleg a madárinfluenzának persze nagyobb a füstje, mint a lángja. Az viszont már most megállapítható, hogy az eladott csirkemennyiség csökkent. Az árak is hét forinttal lementek, mióta ez az ügy bekerült a köztudatba, mondta a tulajdonos.

Kapálóznak

Drasztikusan visszaesett a forgalom, jelenleg 50 százalékkal csökkentek a csirkeeladások a magyar piacon, mondta Tóthné Kecskés Mária, egy nagy szentesi baromfifeldolgozó kereskedelmi igazgatója. Mindenki kapálózik a piacon. A magyarok megijedtek a csirkétől. Jellemző, hogy a nagy hipermarketek már a karácsonyi katalógusukból is kivették a baromfitermékeket.

Ha a Horvátországi eset kapcsán az EU nálunk is bevezetné a tilalmat, abba mindenki tönkremenne. Állami segítség nélkül a hazai baromfifeldolgozók nem tudnak kilábalni a kritikus helyzetből. "Minden uniós tanúsítvány a birtokunkban van, minden egészségügyi szabálynak megfelelünk" - mondja Tóthné.

Tavaly hetente tartottak ellenőrzéseket a cégünknél, de ez más vállalatoknál is jellemző eljárás. Most mégis megrendült az emberek bizalma. Itt már csak az segíthet, hogy ellenkampányt indítunk és elmondjuk, hogy a madárinfluenza nem olyan veszélyes, mint ahogy a sajtóban a politikusok, vagy a gyógyszeripar ezt beállítja, mondta az igazgatónő.

Mindenki felkészült

A Hortobágyi Nemzeti Park is állategészségügyi kérdésként kezeli az ügyet. A park felett sűrűn mennek el a különböző vándormadarak, ezért fennáll a veszélye annak, hogy hazánkban is előfordulhat a madárinfluenza, mondta Olajos Péter a park osztályvezetője.

"Felkészültünk egy esetleges fertőzésre, a társszervekkel együtt tartottunk egy megbeszélést, aminek megállapításait minden esetben betartjuk. Ez azt jelenti, hogy ha szokatlan körülmények közt elpusztult madarat találunk a park területén, azt azonnal bevizsgáljuk. Eddig nem történt ilyen eset" - mondta Olajos Péter.

A Vám és Pénzügyőrség sem vezetett be különleges intézkedéseket a déli határ mentén, mondta Bús Szilvia, a pécsi parancsnokság szóvivője. Fokozottan ellenőrizzük a határszakaszon átlépő gépkocsi forgalmat, és ha bármilyen baromfit találunk, akkor visszafordítjuk. Még nem semmisítjük meg a terméket, mint a keleti határokon, de ha erre utasítás érkezik, akkor ezt a horvát szakaszon is bevezetjük, mondta a szóvivő.