2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Enyhébb drogtörvényt sürgetnek a brit rendőrök

2001.11.21. 14:22
Éles vita támadt a drogbesorolás kapcsán rangidős londoni rendőrfőtisztek és a belügyminiszter, David Blunkett között Nagy-Britanniában. A rendőrök enyhébb, B kategóriába soroltatnák az ecstasyt, és támogatnák a "belövő galériák" létrehozását, ahol a függők legálisan használhatnának heroint.
"Értékes rendőrségi erőforrások elpocsékolása, hogy ecstasyt birtoklókat tartóztatnak le, mialatt a marihuána birtoklásáért csak figyelmeztetés jár"- mondta egy Brixtonban folytatott hat hónapos kísérlet értékelése után a londoni rendőrség parancsnoka, Brian Paddick kedden. Ehelyett a jóval károsabb drogokra kellene a jövőben összpontosítani. Hozzátette, nem bánná a kokain gyógyító célú felhasználását sem. Később, miután felettesei megfeddték, helyesbített, hogy ez csak a magánvéleménye, és a C kategóriájú, legenyhébb drogokra gondolt.

Ugyanakkor Paddick parlamenti képviselőknek azt mondta: Nem tartja elsődlegesnek a drogok - beleértve a kemény drogokat is, mint a kokain - gyógyító célú használatát elsődleges indoknak. "Szerintem rengeteg ember a drogokért - ezalatt nem csak a marihuánát értem, hanem a kokaint és az ecstasyt is - becsületes úton megkeresett pénzével fizet."

Olvadó drogszigor

A drogtörvény akkor került újból a figyelem középpontjába, amikor a belügyminiszter kijelentette: a kannabiszt alacsonyabb, C kategóriába sorolják. Blankett azonban világossá tette, nem kíván további módosításokat véghezvinni, az ecstasyt sem fogják lejjebb sorolni.

Főrendőrök támogatnák az ecstasy fogyasztásának könnyítését, ha egészségügyi és tudományos bizonyítékok is indokolnák ezt - mondta Andy Hayman a londoni rendőrségtől. Megjegyezte: úgy tűnik, hogy orvosi és tudományos tények azt támasztják alá, hogy az ecstasy fogyasztása helyettesíti más amfetamin- és barbiturát- (általában nyugtatók) származékok fogyasztását.

Német mintára belövő galériák létrehozását javasolja a parlament alsóházának ez üggyel foglalkozó bizottságának elnöke Chris Mullin. Ezeken a helyeken a fogyasztóknak nem kellene letartóztatástól tartaniuk, tiszta tűket és egészségügyi tanácsokat kapnának, és arra is ügyelnének, hogy ne kerüljenek fertőzött tűk az utcára. "Ha az egészségügyi hatóságok szerint ez megéri, és mindenki igényeit kielégítő módon végrehajtható, akkor a Rendőrfőtisztek Szövetsége támogatni fogja, mert ez csökkentené a társadalmi feszültségeket"- mondta Hayman.

Kevin Morris főfelügyelő, a Főfelügyelők Szövetségének elnöke is támogatná a galériák létrehozását, ha az "gondosan felügyelt körülmények között zajlana", és a kannabisz legalizálásáról kezdeményezett vitát. Elmondta még, úgy véli, hogy rengeteg olyan fontos dolog van, amely igazi kárt okoz a közösségnek olyan módon, ahogyan az ecstasy nem képes kárt okozni.

Pro és kontra

A rendőri vezetők nyilatkozatai dühös reakciókat váltottak ki az enyhítést ellenzők táborában. Janet Betts, akinek lánya hat évvel ezelőtt vesztette életét egy ecstasyként árult tabletta miatt, a következőket mondta: "Ez hihetetlen. Beteg vagyok attól, hogy a főrendőrök csak a statisztikák kiegyensúlyozottsága miatt aggódnak. Nem is törődnek a gyerekekkel az utcán. Nem szabad, hogy az ecstasy besorolását megváltoztassák, mert a szer hatása teljesen kiszámíthatatlan, és lehetséges egészségkárosító hatása pedig igen nagy.

"A mai nap a teljes tiltás végét jelzi az Egyesült Királyságban" - jegyezte meg Danny Kushlick, a drogreformmal foglalkozó Transform csoport elnöke. Hozzátette: "a rendőrség képviselőitől érkező felhívások a marihuána legalizálásáról azt tükrözik, hogy megvan a szándék a stratégiaváltásra. Felháborító, hogy a kormánynak nincs meg a bátorsága ahhoz, hogy bevallja: a teljes tiltás megbukott".