Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kiutasíthatják az Ecuadorban fogva tartott magyarokat

2005.08.02. 20:32
Több magyar fiatalember van ecuadori börtönben kábítószercsempészet miatt, írta a Népszabadság. Az MTV híradójában exkluzív interjút adott egyikük arról, hogy miképpen kínozzák a rabokat.

Ecuadori börtönben raboskodó magyarokkal készített interjút az MTV Híradója. Tamás, "aki valamilyen módon telefonhoz jutott", elmondta, hogy "fegyverekkel, késekkel járkálnak a rabok" a börtönben.

A Népszabadság beszámolt arról, hogy több magyar fiatal is ecuadori börtönben sínylődik. Verik, kínozzák őket.

A lap szerint a magyarokat telefonhirdetésben külföldi munkára toborozták, és közülük kerülnek ki azok, akik a nagy pénz reményében kábítószert - többnyire kokaint - csempésznek.

Szerencsétlen csalik

A lap szerint az Európába tartó repülőjáratokon utazó "kezdőket" csaliként alkalmazzák. Amíg a rendőrök velük foglalkoznak, mert előtte megbízóik szándékosan feladják őket, a nagy mennyiségű drogot csempésző társak átjutnak az ellenőrzéseken.

Az MTV Híradójában Tamás azt mondta, fejenként 1 kiló kokain volt náluk, ami "nem mennyiség itt". A börtönben a Baptista Szeretetszolgálat egyik alkalmazottja tudott bejutni, aki szerint 15-20 kilogrammot fogytak a magyarok. A beszámoló szerint az egyik magyar már az őrület határán van. Tamás azt állította, hogy őket még nem verték meg, de másokat igen.

Egyezmény

A fiú szerint ki vannak téve az életveszélynek. "A kábítószer miatt kínozzák az embereket elég keményen. Szabadulás? Ha egy éven belül nincs ítélet, akkor kiutasítanak minket." Ecuador nemrég írta alá a helsinki egyezményt, ezért novemberig hazaengedhetik őket.

A bogotai magyar konzul egyelőre nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor lesz meg az ítélet. Sándor István úgy fogalmazott, remélik, hogy fél éven belül hazajöhetnek a magyarok. Ezt szorgalmazni fogják az ecuadori hatóságoknál, de mint mondta, ebbe nincs beleszólásuk.

Német példa

Mint arról az Index januárban beszámolt, német börtönökben számos magyar drogfutárt tartanak fogva. A többség három-öt évet kap, amely büntetést nem kell egészében letölteniük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!