Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiutasíthatják az Ecuadorban fogva tartott magyarokat

2005.08.02. 20:32
Több magyar fiatalember van ecuadori börtönben kábítószercsempészet miatt, írta a Népszabadság. Az MTV híradójában exkluzív interjút adott egyikük arról, hogy miképpen kínozzák a rabokat.

Ecuadori börtönben raboskodó magyarokkal készített interjút az MTV Híradója. Tamás, "aki valamilyen módon telefonhoz jutott", elmondta, hogy "fegyverekkel, késekkel járkálnak a rabok" a börtönben.

A Népszabadság beszámolt arról, hogy több magyar fiatal is ecuadori börtönben sínylődik. Verik, kínozzák őket.

A lap szerint a magyarokat telefonhirdetésben külföldi munkára toborozták, és közülük kerülnek ki azok, akik a nagy pénz reményében kábítószert - többnyire kokaint - csempésznek.

Szerencsétlen csalik

A lap szerint az Európába tartó repülőjáratokon utazó "kezdőket" csaliként alkalmazzák. Amíg a rendőrök velük foglalkoznak, mert előtte megbízóik szándékosan feladják őket, a nagy mennyiségű drogot csempésző társak átjutnak az ellenőrzéseken.

Az MTV Híradójában Tamás azt mondta, fejenként 1 kiló kokain volt náluk, ami "nem mennyiség itt". A börtönben a Baptista Szeretetszolgálat egyik alkalmazottja tudott bejutni, aki szerint 15-20 kilogrammot fogytak a magyarok. A beszámoló szerint az egyik magyar már az őrület határán van. Tamás azt állította, hogy őket még nem verték meg, de másokat igen.

Egyezmény

A fiú szerint ki vannak téve az életveszélynek. "A kábítószer miatt kínozzák az embereket elég keményen. Szabadulás? Ha egy éven belül nincs ítélet, akkor kiutasítanak minket." Ecuador nemrég írta alá a helsinki egyezményt, ezért novemberig hazaengedhetik őket.

A bogotai magyar konzul egyelőre nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor lesz meg az ítélet. Sándor István úgy fogalmazott, remélik, hogy fél éven belül hazajöhetnek a magyarok. Ezt szorgalmazni fogják az ecuadori hatóságoknál, de mint mondta, ebbe nincs beleszólásuk.

Német példa

Mint arról az Index januárban beszámolt, német börtönökben számos magyar drogfutárt tartanak fogva. A többség három-öt évet kap, amely büntetést nem kell egészében letölteniük.