Újból lecsaptak a jogaikért küzdő brit apák

2005.09.27. 18:41
Ismét meglehetősen kínos pillanatokat okozott a Scotland Yardnak egy angol apa, a gyermekláthatási jogáért küzdő férfi a a brit parlament tetejére mászott fel. A keddi egyszemélyes demonstráció végrehajtója, Guy Harrison azt mondta: hét és fél éves kislányát olyan régóta nem láthatta, hogy már azt sem tudja, hogyan néz ki a gyermek.

A szigorúságú biztonsági őrizet ellenére kedden ismét be tudott hatolni a brit parlament belterületére egy férfi, aki a westminsteri épület egy mindenhonnan jól látható magaslati pontjáról integetett kora este az alant összegyűlt tömegnek és a kameráknak. Az Apák az igazságért (Fathers 4 Justice) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogáért látványos, ám hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő brit szervezet aktivistája, Guy Harrison a viharos szélben, a felsőházi ülésterem feletti torony egy kiszögellésén ülve zöld transzparenst bontott ki, amely azonnali intézkedésre szólította fel Tony Blair kormányfőt.

Télapó és Batman

Harrison tagja volt annak a csoportnak, amely tavaly, az alsóház üléstermének vendéggalériájáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan kukoricaliszttel - töltött gumióvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair kormányfő felé; az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt. Az akkori incidens kényes kérdéseket vetett fel a parlament és egyéb kiemelt fontosságú közintézmények biztonsági őrizetének hatékonyságával kapcsolatban.


Fotó: EPA

A hatékonyság azonban később sem javult sokat, legalábbis ezt látszanak tanúsítani a Apák az igazságért csoport azóta végrehajtott újabb, nem kevésbé látványos akciói. Tavaly novemberben például egy aktivista, télapónak öltözve, a Buckingham-palota díszes főbejárati kapujának egyik oldalpillérére jutott fel, és bilinccsel az egyik lámpavashoz rögzítette mindkét kezét; csak két óra elteltével tudták lehozni. A tiltakozó demonstráció idején a palota felett a Royal Standard, a brit királyi lobogó lengett, jelezve, hogy a királynő végig otthon tartózkodott.

Már azt sem tudja, hogyan néz ki kislánya

Az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért mind látványosabb módszerekkel küzdő emberi jogi csoport egy másik aktivistája nem sokkal korábban - Batman-jelmezben - a palota fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken a királynő és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak. A rendőrök megjelenésére az illető kimászott az erkély melletti, tíz méter magasban lévő, igen keskeny párkányra, és ott folytatta akcióját öt órán keresztül, amíg le nem hozták.

A szervezetet olyan elvált apák alapították, akik szerint a brit törvények megakadályozzák őket gyermekeik rendszeres láthatásában. A csoport látványos és radikális akcióival a vonatkozó jogszabályok kedvező irányú módosítását próbálja kicsikarni a parlamenttől. A keddi egyszemélyes demonstráció végrehajtója, Guy Harrison a parlament tetejéről, mobiltelefonon a Sky News hírtelevíziónak azt mondta: hét és fél éves kislányát olyan régóta nem láthatta, hogy már azt sem tudja, hogyan néz ki a gyermek.

  • Tippek
  • Hírek