Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rendőrökre támadt a felfegyverzett tömeg Hevesen

2005.12.19. 15:10
Több mint száz fős tömeg támadt a rendőrökre egy körözött bűnöző elfogása után Hevesen. A rendőrautóba baltát vágtak, három rendőr megsérült. A nem mindennapi akcióban elfogott férfi ellen tizenhárom elfogatóparancs volt érvényben, összesen huszonöt rendőr kellett a rend helyreállításához.

Három rendőr sérült meg, amikor száznál többen támadtak rájuk, miután egy körözött bűnözőt akartak elfogni Hevesen. A Füzesabony és Jászapáti között található észak-alföldi város rendőrei december 17-én, szombat este csaptak le Dankó utcában egy tizenhárom elfogatóparanccsal körözött, 30 éves helyi férfira. A bűnöző elfogására nyolcan vonultak ki, ám a férfi ellenállt, sőt a lakásban tartózkodó 12-15 ember is a védelmére kelt, tudta meg az Index a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától. Mivel az ügyben rendőrök is érintettek, a Heves Megyei Főügyészség folytatja le a büntetőeljárást, ezért a történtekről Konkoly-Thege László ügyészt, a főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

Olaj a tűzre

A társaság tagjai dulakodni kezdtek a rendőrökkel, akik ennek ellenére eredményesen, fegyverhasználat nélkül elfogták a férfit, majd az utcán álló rendőrautó felé indultak vele, mondta el Konkoly-Thege László. Az utcán ekkorra mintegy száz fős, kapákkal, ásókkal, botokkal felfegyverkezett, feldühödött tömeg verődött össze, szidták a rendőröket, kiabáltak, hangoskodtak, fenyegetőztek.

A rendőrök kint földre teperték a körözött férfit, megbilincselték, és a kocsiba ültették. Valószínűleg ez lehetett az olaj a tűzre, többen támadásba lendültek, az egyik rendőrt homlokon vágták, két társát pedig vascsövekkel ütlegelték. A tömegből valaki egy baltát vágott a járőrautó hátsó ajtajának, amelyben több százezer forint kár keletkezett.

A harcias tömeg távoltartása érdekében a rendőrök könnygázt vetettek be, majd a kocsiba ültették az elfogott férfit, hogy bevigyék a kapitányságra. Az intézkedő rendőrök távozóban erősítést kértek több megyei rendőrkapitányságtól, így a hevesi városba még tizenhét rendőr érkezett, akik éjjel egy órára állították helyre a rendet a környéken.

Nyolc napon belül gyógyuló

A rendőrök intézkedését az eljáró parancsnok törvényesnek, arányosnak és jogszerűnek találta. A Hevesi Rendőrkapitányság büntetőeljárást kezdeményezett a hivatalos személy elleni erőszak kivizsgálása ügyében, az ügyészség feltehetőleg két hevesi férfi ellen jár majd el. A bántalmazott rendőrök könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.

Az Index szerette volna megkérdezni az utcában előket is a történtekről. Ott található a Cigány Kisebbségi Önkormányzat közösségi háza is, de többszöri próbálkozásunkra sem vették fel a telefont. Más környékbelieket viszont sikerült elérnünk, de ők azt állítják, nem láttak, nem hallottak semmit.