Géza
-11 °C
-4 °C

A hőség szedi áldozatait a Balkánon

2007.06.25. 15:47
Meghalt két idős ember a Görögország egyes részein uralkodó 43-46 fokos hőségben. Nem jobb a helyzet Romániában sem, ahol hőségriadó van érvényben.

A görög egészségügyi minisztérium fokozott készültségbe helyezte a mentőszolgálatokat. Az egészségügyi tárca közlése szerint egy 84 és egy 76 éves nyugdíjas hétfőn bekövetkezett halálában közrejátszott a rendkívüli forróság is.

A hatóságok felszólították az athénieket, hogy ne tartózkodjanak a nyílt napon, ha tehetik, ne utazzanak, kapcsolják ki az energiaigényes háztartási gépeket, a mosógépeket, a bojlereket és légkondicionálókat. Az utóbbi berendezések fokozott használata áramkimaradásokkal fenyeget, miután sokan vasárnap este hazatértek tengerparti nyaralásukból.

Fogy az áram

Az állami energiaipari vállalat is arra kérte fogyasztóit, hogy korlátozzák a háztartási berendezések használatát, a klímaberendezéseket pedig takaréküzemben használják, hogy elejét vegyék az áramszolgáltató rendszer összeomlásának. Szerte az országban a helyi hatóságok hatalmas klimatizált helyiségeket nyitottak meg, hogy menedéket kínáljanak az idősebbeknek és a szívbetegségekben szenvedőknek.

Továbbra is hőségriadó van érvényben Romániában, ahol a meteorológusok szerint a hét első két napján egyes helyeken a hőmérő higanyszála elérheti a negyven Celsius-fokot. Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint Románia 29 megyéjében léptették életbe a sárga kódjelzést (a hőségriadó legmagasabb foka) a következő napokra.

A kánikula által leginkább érintett megyékben a helyhatóságok és az egészségügyi szervek 143 elsősegélynyújtó pontot hoztak létre a települések zsúfoltabb övezeteiben. Országos szinten összesen 22 olyan halálesetet jegyeztek a legutóbbi öt napon, amelyet minden kétséget kizáróan a szokatlanul nagy meleg okozott. Egy 85 éves, szívbeteg, magas vérnyomással is küszködő aradi férfit például holtan találtak a kertjében, a vizsgálat kimutatta: a magas hőmérséklet okozta halálát.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) beszámolt arról, hogy ebben a megyében két nap alatt hárman vesztették életüket a meleg miatt. Egy 58 éves nő az egyik áldozat, a másik pedig egy 47 éves férfi, aki őrként dolgozott egy farmon, s a melegben való tartózkodás miatt érte a halálos agyvérzés. Beszterce-Naszód megyében hat személyt szállítottak kórházba az utóbbi napokban amiatt, hogy a kánikula által megzavart állatok megharapták őket.