Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gyilkos hőség Romániában

2007.06.19. 14:05
Napok óta tombol a meleg Romániában, három ember vesztette életét és hetvenen lettek rosszul kedd reggelig a fővárosban. Szerdától kemény hőség várható Európa délkeleti részén is.

A bukaresti egészségügyi hatóságok jelentése szerint keddre virradóra három ember halt meg, vélhetően a kánikula miatt. A helyszínre érkező mentők már nem tudtak segíteni a bajba jutott embereken. Tíz óra alatt ötszáz telefonhívás futott be a mentőszolgálathoz a rendkívüli meleg okozta rosszullétek miatt. hétfőn körülbelül hetven ember esett el vagy ájult el a főváros aszfaltján, mert nem bírta a hőséget.

Egész Románia szenved a hőségtől az utóbbi napokban. Az egészségügyi hatóságok a médiában próbálják figyelmeztetni az embereket, hogy legyenek elővigyázatosak. Különösen az idősekre, gyermekekre és légúti betegségben szenvedőkre összpontosítják a figyelmet, már csak azért is, mert a következő napok sem kecsegtetnek enyhüléssel. Sőt, az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála Bukarestben csütörtökre eléri a 40 Celsius-fokot.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a hőségriadt rendelt el. A főváros forgalmasabb körzeteiben elsősegélynyújtó pontokat állítottak és ivóvizet is osztanak az utcákon.

Meleghullám várható Délkelet-Európában is

Helyenként negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel járó meleghullám várható a hét közepétől Európa délkeleti részén, figyelmeztettek kedden külföldi meteorológiai szolgálatok.

Szerdától sivatagi eredetű légtömeg érkezik Dél-Olaszország, Görögország és a Balkán egyes vidékei fölé. Ezeken a területeken 35 fok fölé emelkedhet a nappali hőmérséklet.

Egyes vidékeken - Dél-Olaszországban, valamint Dél-Dalmácia, Görögország, Montenegró, és Macedónia belső területein akár 40 fokos hőség is lehet - hívta fel a figyelmet a Meteomedia német időjárás-előrejelző szolgálat. Görög előrejelzések szerint a hét végén Görögország középső részén 42-44 fok meleg is lehet, legalábbis Lárisza és Lamía városok térségében. A német előrejelzés szerint a hőhullám várhatóan a jövő héten is kitart.

Jó tanácsok

Azoknak, akik most készülnek nyaralni a dél országokba, azt tanácsolják, hogy ne vigyék túlzásba a napozást. Ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett fennáll a hőguta veszélye, főként az ekkora hőséghez nem szokott közép-európai utazók körében. A szigeteken és a partvidékeken a tengeri szél némileg enyhítheti a kánikulát.

A görög fővárosban már kedden is 36 fokot mértek. A polgári védelem figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, igyanak sok vizet, ne viseljenek sötét színű és a szűk ruhadarabokat, és lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt és zsíros ételeket.