Piroska
-1 °C
5 °C

Eljárás a rendőri intézkedés közben elhunyt fiú bátyja ellen

2004.08.04. 08:40
Nyomozást indított a rendőrség a múlt héten, rendőri intézkedés közben életét vesztő Jakab Richárd Bátyja ellen. Jakab Gusztávot hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják. Védője szerint Jakabot felmentik majd, mivel nem is tudta, hogy rendőrrel szemben lép fel.
Hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indított a rendőrség a múlt héten, rendőri intézkedés közben elhunyt Jakab Richárd bátyja, Gusztáv ellen - értesült a Magyar Hírlap. A testvérek együtt vásároltak egy kecskeméti áruházban, amikor egy civil ruhás rendőr üldözőbe vette őket. A Jakab család jogi képviselője, Gyury József szerint Gusztávot valószínűleg felmentik, mivel védence nem tudta, hogy az őket lefogó civil ruhások rendőrök.

Elfogultság

Az eset után a szolgálat alól felmentett, két nap múlva ismét szolgálatba helyezett rendőr úgy nyilatkozott, hogy a másfél éve körözött Richárd üldözése előtt szolgálatba helyezte és igazolta magát. Jakab Gusztáv ezt tagadja - írja a Magyar Hírlap.

Gyury mindeközben elfogultságra hivatkozva beadvánnyal fordult a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez, kérve hogy a haláleset és a hivatalos személy elleni erőszak ügyében is másik ügyészség végezze a nyomozást. Az ügyben a Legfőbb Ügyészség hivatott dönteni. A jogi képviselő új, független orvosszakértői vizsgálatot is kért.

Új szakértőt kérnek

A Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese, Szabó Ferenc szerint "semmi sem indokolja a beadványt, mivel a végleges szakértői vélemény még nem készült el". Az előzetes megállapítások szerint Richárd halálát a rendőri intézkedéstől függetlenül szívelégtelenség okozta. A család és a jogi képviselő szerint elfogadhatatlan az indoklás, Szabó szerint azonban még az is elképzelhető, hogy a végleges jelentés a családnak ad majd igazat.