Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Már öt és fél ezer halott Jáva szigetén

2006.05.30. 12:30
A legújabb hivatalos adat szerint közel öt és fél ezerre emelkedett az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat tagjai már a helyszínen vannak, de Indonéziába indul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Főnix Speciális Mentők orvoscsoportja is.

Közel öt és fél ezerre emelkedett az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma a legújabb hivatalos adat szerint. Mint a szociális ügyek minisztériuma kedden közölte, a Jáva szigetén múlt szombaton történt földmozgás 5427 emberéletet követelt.

A Richter-skála szerint 6,3 fokozatú földrengés helyi idő szerint szombat reggel következett be a sűrűn lakott szigeten. Epicentruma a turisták által kedvelt egykori királyi várostól, Yogyakartától mintegy 30 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt.

Kedd hajnalban újabb mérsékelt földrengés rázta meg Indonézia legkeletibb tartományát, Papuát. A Richter-skála szerint 5,6 fokos földmozgás pánikot váltott ki a lakosság körében, de nem okozott károkat.

Újabb segélyszállítmányok

A szombati földrengésben több ezer épület romba dőlt, a sérültek számát 20 ezerre becsülik. A külföldi segélyszállítmányok kedden tovább áramlottak a katasztrófa sújtotta térségbe. Az indonéz kormány vasárnap kért segítséget a nemzetközi közösségtől a természeti csapás okozta súlyos károk enyhítéséhez, a lakosság ellátásához.


Nézze meg képeinket!

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) hétfőn bejelentette, hogy megkezdte az élelmiszerosztást a Jáva szigeti földrengés túlélői számára. Három, összesen 30 tonnányi energiadús kekszet szállító teherautó érkezett meg vasárnap délben Bantulba és Klatenba. Öt másik, tésztával megrakott teherautó rakományát hétfőn osztották szét.

Hetven, könnyebben sérült beteget látott el kedd délelőtt a magyar Baptista Szeretetszolgálat segélycsoportja a földrengés sújtotta Yogyakarta környékén - közölte a helyszínről telefonon Kovács Ildikó, a csoport vezetője. A szeretetszolgálat második csoportja hétfőn érkezett Yogyakartába.

Magyar mentőcsapatok Yogyakartánál

Megállapodtak, hogy három csoportra oszlanak, az egyik csatlakozik a sebészekhez, és a helyi kórházban a műtéteknél segít, a két másik csoport pedig, amelynek orvos vezetője van, és mentőtisztek, mentőápolók is vannak benne, a lakosság ellátását végzi a területen.

A földrengés a falusi környezetben pusztított a leginkább, nagyon sok településre még semmilyen orvosi segítség nem jutott el - mondta Kovács Ildikó. A kórházban dolgozó magyar sebészek szerint nagy a torlódás, több a súlyos sérült, mint amennyit a műtők és sebészek el tudnak látni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Főnix Speciális Mentők csoportja hat orvossal és három segítóvel az indonéz nagykövet kérésére indul útnak, s kilenc napot tölt el a katasztrófa helyszínén - közölte hétfőn Győri Lajos, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának elnöke.