Viola
-6 °C
-2 °C

Kémművészet

2000.11.28. 10:43
A hidegháború végével sok egykori kémnek új munka után kellet néznie. A cseh Katarina Barillova is állás nélkül maradt, az ő története azonban még a többiekénél is rendhagyóbb, tudását ugyanis a divatszakmában kamatoztatja.
A dekoratív nyakékbe emailt diktálhat viselője
Katarina Barillova kimagasló szellemi képességei révén már 14 éves korában felkeltette a cseh titkosszolgálat érdeklődését, tinédzseréveinek közepén kezdték meg kiképzését. Katarina, a kiképzés mellet modellként is dolgozott, így nem állt tőle messze a divat. Saját maga tervezte és varrta ruháit, amelyekbe némi leleménnyel lehallgató készülékeket, különböző érzékelőket is elhelyezett.

Pentium a táskában, monitor a szemüvegben

A hidegháború végeztével azonban rá sem volt többé szükség, 18 évesen, a kiképzés végeztével elindult Amerikába, hogy szerencsét próbáljon. Először eladóként és gyermekfelvigyázóként dolgozott, majd ezt megunva saját magánnyomozó irodát nyitott, ahol kamatoztathatta képességeit. Itt találkozott jelenlegi üzlettársával, aki rögön elfedezte a lehetőséget Katarina ruháiban, így megalakították a Charmed Technologies nevű céget, ami - szó szerint - hordható számítógépek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A cégvezető Katarina szerint sikerük abban rejlik, hogy olyan terméket állítanak elő, ami a legkevésbé sem hasonlít egy számítógépre, hiszen azt a vásárlók nem szívesen viselnék. Legújabb termékük a CharmIT is ebben a felfogásban fogant.

A 600 MHz-es Pentium processzorral rendelkező számítógép a táskában kap helyet, az adatbevitelt egy hordozható trackball segítségével lehet megoldani, míg a képet egy LCD kijelzős szemüveg szolgáltatja.

Mnemonic-szindróma: egér a csuklón, hadonászással működtethető
A gép alkalmas lesz minden népszerű alkalmazás futtatására. Az operációs rendszer a Linux-ból kialakított anix nevű, speciálisan hordozható gépekre fejlesztett program, melynek fő feladata az internetes alkalmazások kezelése. Segítségével MP3-mat lehet hallgatni, illetve videó és hangfájlokat lehet letölteni vagy megnyitni. A rendszer lehetővé teszi továbbá a különböző kiegészítő hardverek használatát is, mint a kamera, vagy éppen egy GPS. A CharmIT előreláthatólag jövő tavasztól lesz kapható, szinte ingyen, igaz a vásárlónak meg kell fizetni a havi 70 dolláros internet-előfizetési díjat.

A cég továbbá nyakláncba rejtett mobiltelefonon és különböző érzékelőkkel felszerelt kiegészítőkön dolgozik. A tervek szerint az ékszerek az izzadságból megmérik a viselő toxin szintjét, így figyelmeztetve például a diéta pontos betartására. A trendszer természetesen határidőnaplóként is funkcionál, mindig figyelmeztetve viselőjét az aktuális tennivalókra.

A következő lépés az intelligens szövet megalkotása

A következő lépés az intelligens szövet megalkotása lesz. Mivel a szilikon megfelelően rugalmas, így arra is alkalmas, hogy szövetként felhasználják. Ebben az esetben egy adott ruhadarab hőmérsékletét kézileg lehetne szabályozni.

Az egykori kém most a ruha, és elektronikai ipar egyik elismert szereplője, találmányaira máris nagy a kereslet. Nem megvetendő azonban a hölgy divat iránti érzékenysége sem, hiszen termékeit éppen úgy adhatja el, hogy azok megfelelnek az aktuális divatirányzatnak. (Ez alatt természetesen a tengerentúli divatot kell értjük, hiszen egy patacipőbe már egy technikus is közepes hatótávolságú föld-levegő rakétát szerel.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!