Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikai rács mögé kerül Kolumbia legnagyobb drogbárója

2004.11.04. 10:33
A korábban a világ leggazdagabb és leghatalmasabb bűnszövetkezetét testvérével irányító Gilberto Rodriguez Orejuelának előre láthatólag amerikai börtönben kell töltenie hátralévő életét. A Cali-kartell ugyanis irányítása alatt több száz tonna kokaint szállított az államokba.
Kolumbia legfelsőbb bírósága engedélyezte a Cali drogkartell korábbi vezetőjének, Gilberto Rodriguez Orejuelának a kiadatását. A férfi még egyszer megfellebbezheti az ítéletet, de jogi szakértők szerint nem fogja tudni elkerülni az amerikai börtönt.

A sakk játékos

Gilberto Rodriguez Orejuela vezetése alatt a Cali-kartell a világ leggazdagabb és leghatalmasabb bűnszövetkezete volt. A férfi alvilági beceneve "a sakkozó", mivel híres arról, hogy milyen átgondoltan, eszesen tudja kijátszani ellenfeleit - a jelek szerint most ez nem jött össze neki.

Az amerikaiak az elmúlt tizenöt évben dolgoztak azon, hogy elkapják a kartellt vezető Rodriguez Orejuela testvéreket - Gilbertot és öccsét, Miguelt. Irányításuk alatt bűnszövetkezetük állítólag több száz tonna kokaint szállított az Egyesült Államokba.

Irányítás a rács mögül

Amikor 1995-ben letartóztatták őket, mivel Kolumbiában ideiglenesen fel volt függesztve a kiadatás intézménye, egyiküket sem vihették külföldre.

Az amerikai Kábítószer-rendészeti Hivatal (DEA) azonban továbbra is fáradhatatlanul dolgozott a testvérpár "ügyén", folyamatosan szorgalmazták kiadatásukat, és figyelmeztettek arra, hogy Rodriguez Orejueláék 1997 után a börtönből tovább irányították kartelljüket - pechükre 1997-től ismét alkalmazzák a kiadatást Kolumbiában.

A hatvanas éveiben járó Gilberto Rodriguez Orejuela valaha a világ leggazdagabb embere volt, most viszont úgy néz ki, hogy hátralévő éveit egy amerikai börtönben fogja tölteni.