A tiszti főorvost is beoltják madárinfluenza ellen

2005.08.23. 16:29
Ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt jelzi, hogy a madárinfluenza emberről emberrel is terjed, itthon megkezdődhet a vakcina tömeges gyártása. Egy vizsgálat részeként százötven embert oltanak be Magyarországon.

A sikeres állatkísérletek után 150 emberen próbálják majd ki a madárinfluenza elleni vakcina hatékonyságát. A kísérleti oltásban részt vesz Bujdosó László országos tiszti főorvos is, közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat(ÁNTSZ) szóvivője kedden az MTI-vel.

A állatkísérletek már sikeresen befejeződtek, jelenleg az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Tudományos Tanács etikai bizottsága bírálja el az oltóanyagot. Ezután engedélyezhetőek a humánkísérletek.

A vakcina elkészültét hétfőn jelentették be. Az állatkísérletek eredményei sikeresek voltak, az oltóanyag produkálta azt az reakciót, amit a kutatók elvártak. Az emberi kipróbáláshoz szükséges ampullákból 450 adagot gyártottak le. A kísérleti oltásban részt vevő embereknél a vakcina beadása után három héttel, majd három, illetve hat hónappal később vérvétellel elemzik az oltás hatékonyságát. A kísérleti oltásnak nincs kockázata, a kísérleti alanyok nem legyengített, hanem "leölt" vírust kapnak. Ez a vírus nem "vadulhat vissza", nem okozhat megbetegedést, mondta Ritoók Emese.

Csak sikeres humánkísérletek esetén kezdik meg nagyobb mennyiségben gyártani a vakcinát, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzi, hogy emberről emberre is terjedni kezdett a betegség. Az oltást elsőként az idős emberek és az egészségügyi dolgozók kaphatják majd meg, ezután viszont bárki kérheti.

Az országos tiszti főorvos körülbelül egy hónappal ezelőtt adott tájékoztatást arról, hogy készül egy kísérleti vakcina Magyarországon, és a kutatások az állatkísérleteknél tartanak. A kísérlet célja az volt, hogy a madárinfluenza (H5N1) vírus bármely altípusára érvényes oltóanyag-előállítási technológia jöjjön létre. Ez előtt a WHO figyelmeztetést tett közzé, miszerint világméretű járvány fenyegetheti az emberiséget.