Megintették a Zsanett-ügy egyik ügyvédjét

2007.09.20. 01:25
A Budapesti Ügyvédi Kamara figyelmeztetésben részesítette Magyar Györgyöt, a Zsanett-ügy egyik gyanúsítottjának védőjét – állítja a Tűsarok egyik fórumozója, aki korábban panaszlevelet írt a kamarának. Az ügyvédet szexista megjegyzése miatt marasztalták el.

A 21 éves E. Zsanettet a gyanú szerint május 4-én rendőrök erőszakolták meg egy budapesti mellékutcában. A nő támadóit a május 17-i azonosításon felismerte, a rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak. Az ügybe közvetve egy miniszter, két rendőrfőparancsnok és a Rebisz vezetője bukott bele.

Az egyik, bűnsegédlettel gyanúsított rendőr védője, Magyar György júniusban került a hírekbe, miután a Klubrádió Kontra című, a Zsanett-sztoriról szóló műsorában kijelentette: "A szakértői vélemény tartalmaz olyan elemeket, amelyek szerint a hölgy nem arról híres, amiről az angolkisasszonyok." Az ügyvéd az Indexnek is megerősítette a történteket: "Tényleg ezt mondtam, de a kijelentésemet nem lehet kiragadva értelmezni."

Megalapozott panasz

Magyar megjegyzését kisebb felzúdulás követte, a Tűsarok című online női lap fórumában a Távozzon a médiából a durván szexista Magyar György! című topicban arra buzdították egymást a fórumozók, hogy írjanak panaszlevelet a Budapesti Ügyvédi Kamarának. "Kijelentései alkalmasak arra, hogy megfélemlítsék az áldozatot, az összes, korábban nemi erőszakot szenvedett áldozatot, és félelmet keltsenek minden nőben" – idézte a Gak nevű fórumozó a kamarának írt levelét, aki június elején az Index kérdésére is megerősítette, hogy a levelet elküldte a kamarának.

Szerdán a fórum egy másik topicjában Gak bejelentette, hogy megérkezett a kamara határozata, amely elmarasztalja Magyart. A fórumozó részleteket gépelt be a határozatból, eszerint az angolkisasszonyozás Magyar "állítása szerint egy szófordulat, mely inkább szellemes, mint sértő, de nyilvánosan visszavonta." A határozat szerint a panasz megalapozott volt: "A panaszlott ügyvéd fenti magatartásával megszegte az Ügyvédi Etikai Szabályzat 15.6 pontjában írt rendelkezést, s ezzel egyrendbeli szándékos fegyelmi vétséget valósított meg."

Korábban a kamara elnöke személyiségi jogi és adatvédelmi okokra hivatkozva nem nyilatkozott az ügyről. Ha Magyar fellebbez, az ügy a Magyar Ügyvédi Kamarához kerül. Bánáti János, a szervezet elnöke korábban az Indexnek elmondta: az országban tízezer ügyvéd dolgozik, és több százezer ügy keletkezik évente, ehhez képest nem sok az évente induló körülbelül háromszáz fegyelmi vizsgálat.

  • Hírek
  • Árfolyam