Pál
-1 °C
3 °C

Halálbüntetés várhat a 17 éves washingtoni orvlövészre

2003.01.16. 12:45
Felnőttként kezelik, ezért akár halálra is ítélhetik azt a 17 éves fiút, aki legalább három ember megölésével vádolnak a Washington környékén elkövetett sorozatgyilkossággal kapcsolatban. A fiút és társát a kormány zsarolásával is vádolják, amiért ugyancsak kiszabható a halálbüntetés. Malvo védője szerint az ügyészeknek nincs elég bizonyítékuk.
Charles Maxfield bíró úgy véli, hogy elég közvetett bizonyíték gyűlt össze a washingtoni sorozatgyilkossággal vádolt 17 éves John Lee Malvo ellen, hogy legalább az egyik tárgyaláson felnőttként kezeljék. A két napos bizonyítási eljárást követő szerdai döntés értelmében a fiút halálbüntetéssel is sújthatják. Az ügyészek szerint a gyilkos fegyveren talált ujjlenyomatok és egyéb bizonyítékok azt mutatják, hogy legalább négy emberre Malvo lőtt. Közülük hárman életüket vesztették, köztük Linda Franklin FBI-elemző is.

Bizonyítékok

Malvo és társa, a 42 éves John Allen Muhammad először Virginia államban, külön-külön áll majd a bíróság elé. Malvo ügyvédje szerint védence ellen nincs elég bizonyíték, mert egyetlen szemtanú sem látta őt, egyetlen gyilkosság helyszínén sem. Az ügyészek szerint több fenyegető felvételen is Malvo hangja hallatszik. Az ügyvéd szerint viszont több felvételről az sem állapítható meg egyértelműen, hogy egyáltalán férfi telefonált-e. Azonban a férfiak autójában megtalált, a négy gyilkosság helyszínén használt Bushmaster puskán talált ujjlenyomat megegyezik a Malvo pisztolyán talált ujjlenyomatokkal.

Zsaroltak is

A vádak szerint Malvo és Muhammad összesen tizenhárom emberrel végzett és ötöt sebesített meg 2002 őszén Washington környékén, valamint Alabama és Lousiana államban. A rendőrök szerint a gyilkosság-sorozatot a pénzszerzés motiválta, mert számos levelet és fenyegető telefont kaptak az orvlövészektől, amelyben 10 millió dollárt követeltek a hatóságoktól a gyilkosságok beszüntetéséért. A virginiai terror-ellenes törvények értelmében halálbüntetéssel sújtható az, aki megpróbálja megfélemlíteni a lakosságot, vagy a kormányzatot. Az állam törvényei szerint az is halálra ítélhető, aki egynél több gyilkosságot követ el három év alatt, jelentette az AP.