Ágnes
-1 °C
2 °C

Merkaptán okozott pánikot Pécsett

2006.08.29. 16:38
Mindent betöltő gázszag miatt izzottak kedden délelőtt a pécsi tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a gázművek telefonvonalai.

Több mint ezer telefonos riasztás futott be ma délelőtt a pécsi katasztrófavédelmi szervekhez, mivel az egész belvárost elárasztotta a gázszag, jelentette a HavariaPress. A betelefonálók, akik hatalmas gázömlésre gyanakodtak, a tűzoltókat, a gázműveket és a katasztrófavédelmet hívták.

Mint később kiderült, nem volt gázömlés a városban, a baranyai megyeszékhely a nyugati részét és Kővágószőlőst elárasztó penetráns szag egy szétszerelt gáztartályból eredt.

A Baranya Ma online híroldal információi szerint, egy pécsi hulladékkezelő telepen bontottak meg egy propán-bután gáztartályt, amelyben a korábban lerakódott szagosítóanyag, etil-merkaptán volt.

A tartályt még hétfő este vágták fel a Gomba utcai telepen, majd a szétterjedő gázszag miatti lakossági bejelentésre a tűzoltóság és a katasztrófavédelem is kivonult.

A HavariaPress értesülési szerint a tartályban lévő, szagosító anyagokkal dúsított gázmaradék akkor borította el a várost, mikor - úgy döntve, hogy mégsem Pécsett bontják szét - a városon át szállították a bűzölgő tartályt.

A gázszolgáltató megerősítette: a DDGÁZ illetékességi területén gázömlés nem történt.


Egyszerű, de büdös, szintetikus, szerves anyag

A merkaptánt a háztartásokban fűtésre, főzésre használt gáz szagosítására alkalmazzák, mert amúgy a színtelen szagtalan gázelegy esetleges szivárgását másképp nem lehetne észlelni. A szúrós szagú szerves vegyület kis mennyiségben is átható bűzt áraszt - a kémiai szakirodalom szerint az egyik legbüdösebb anyag a világon -, az egészségre kis mennyiségben ártalmatlan, gőzét nagy mennyiségben belélegezve szédülést, fejfájást, hányást okoz.