Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Narancs riasztást adtak ki a meteorológusok

2008.06.01. 16:50
Kettes fokozatú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel éjfélig heves zivatarok várhatóak Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon. A fővárosban több nagyszabású szabadtéri rendezvényt is tartanak. A Red Bull Ládaderbi rendezvényén villám csapott a tömegbe, egy embert újra kellett éleszteni, egy másikat életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Villám csapott a tömegbe a Red Bull budapesti rendezvényén a Gellérthegyen. A villám a verseny végén csapott a tömegbe, a szervezők azonnal lefújták a rendezvényt, győztest nem hirdettek – jelentette a helyszínen tartózkodó kollégánk. Egy embert újra kellett éleszteni, egy másikat életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A szervezők szerint rendbe jönnek a sérültek, a mentősök gyorsan ellátták őket.

A Független Hírügynökség szerint a szervezők felszólították az embereket, hogy hagyják el a helyszínt, mert vihar közeledik. Hárman azonban beálltak egy fa alá, ide csapott a villám. A tömegben még ketten megsérültek, amikor megpróbálták elhagyni a helyszínt, elestek a sárban.

Újraélesztették

Jégeső és szélvihar is volt vasárnap; az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs színű (2-es fokozatú) riasztást adott ki éjfélig Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl területére.

Az OMSZ honlapján közöltek szerint a hét utolsó napján ezeken a területeken intenzív zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket lokálisan nagyobb mennyiségű, 30 milliméteres csapadék, jégeső és viharos széllökés kísérhet.

A honlapon található információk szerint a Börzsöny-Békéscsaba vonaltól délnyugatra várhatóak zivatarok kialakulása. A Dunántúl északi részén, a főváros térségében, a Duna-Tisza középső és déli részén, valamint a Tiszántúl déli felében néhol intenzív zivatar is előfordulhat, amelyet rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék, 1-3 centiméter átmérőjű jégdarabokkal támadó jégeső és viharos (60 km/óra feletti) széllökés is kísérhet.

Kis valószínűséggel heves zivatar is kialakulhat a Dunántúl északi és a Tiszántúl déli részén. Az éjszakai órákban viszont már csak a Dunántúlon számíthatunk zivatarokra, és akár óránként 70-80 kilométeres széllökésekre.

A fővárosban vasárnap délután két nagy érdeklődésre számot tartó szabadtéri rendezvényt is tartottak. A Magyar Vágta a Hősök terén zavartalanul ért véget, bár közben eleredt az eső. Az OMSZ már értesítette a rendezvények szervezőit.

Legutóbb tíz napja, május 21-én adott ki narancs színű fokozatú riasztást az OMSZ az ország középső és a keleti országrészre viharos szél és jégeső miatt. A fővárosban pedig április 19-én adtak ki kettes fokozatú riasztást, akkor erős széllökések miatt. A riasztás több napig érvényben volt, de Budapestet elkerülte a vihar magja. Az ország több területéről jégesőt jeleztek, de nem voltak jelentős károk.