Valér
4 °C
8 °C

Főbírót és ügyészt vett magának a szerb maffia?

2005.09.15. 12:01
Titkos adatokat játszott a maffiózók kezére a szervezett bűnözőkkel foglalkozó különleges ügyész helyettese Szerbiában. A fellebbviteli tárgyalásukra váró keresztapák megvették a Legfelsőbb Bíróság egyik bíráját is.

Őrizetbe vették a szervezett bűnözéssel foglalkozó főügyész helyettesét és a Legfelsőbb Bíróság egyik bíráját Szerbiában, jelentette a B92. A független szerb hírügynökség értesülései szerint az ügyészhelyettest államtitkok kiszivárogtatásával, a főbírót korrupcióval gyanúsítják.

A B92 úgy tudja, hogy a két letartóztatás az egyik legismertebb szerb bűnözőcsoport, a Jotka-klán két vezérének fellebbviteli tárgyalásával. A tárgyalás csütörtökön kezdődött volna a Legfelsőbb Bíróságon.

A Jotka-klán Krusevácban és Rasinskában ténykedett, fő profiljuk a kábítószer-kereskedelem, a zsarolás és a bérgyilkosság volt. A klán két vezérét, Zoran Jotics Jotkát és Goran Petrovicsot két nappal Zoran Djindjics miniszterelnök meggyilkolása után fogták el.

A két maffiózót Szerbia történetének első maffiaperében első fokon 12, illetve 11 év börtönre ítélték.

A B92 értesülései szerint a csütörtökön őrizetbe vett ügyész a nyomozás titkos adatait játszotta át a bűnözők kezére. A főbírót a hírügynökség értesülései szerint megvették a maffiózók. A rendőrség a nyomozás során őrizetbe vette a szerbiai lakodalmas rock (helyi szakszóval turbofolk) egyik sztárját, Lela Andricsot is, akit végül csak tanúként hallgattak meg és szabadon is bocsátottak.