Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

„Nem rossz ez, csak elalszunk”

2006.01.06. 10:41
Nem szenvedtek haláluk előtt a nyugat-virginiai Sago bányájában rekedtek az egyik áldozat utolsó feljegyzései szerint. A robbanás után magukat szabályszerűen elbarikádozó bányászok csendben "elaludtak".

Előkerült a sagoi bányában rekedt és meghalt tizenkét bányász egyikének utolsó levele. A robbanás után egy biztosítási kötvényre firkantott jegyzetek megnyugvást hoztak az áldozatok rokonainak. A beszámoló szerint ugyanis a bányászok legalább nem szenvedtek haláluk előtt. "Nem rossz ez, csendben elalszunk" - írta utolsó mondatában az egyik elhunyt, Martin Toler.

"Mondjátok el mindenkinek, hogy látom őket a túloldalon. Fiam, szeretlek" - olvasható a hozzátartozók által nyilvánosságra hozott üzenetben. "Nyilván arra gondolt, hogy látni fogja őket, csak a stressz miatt elfeledkezett a jövő időről" - magyarázta elcsukló hangon a CNN-nek Randy Toler, az elhunyt unokatestvére. Mint mondta, nagybátyja mélyen vallásos ember volt, utolsó templmolátogatásakor, január 1-én írt jegyzetei szerint "vonzalmainkat az égi dolgokra, nem a földiekre kell tartogatni".

A többi bányász rokonai is a hitben keresnek vígaszt. "Remélem nem a bánya hibája, emberi mulasztás volt a tragédia oka, hanem Isten akarata" - nyilatkozta a CNN-nek Bill Rogers, a szintén áldozatul esett Jerry Groves sógora. A közeli Tallmansville-ben is mindenfelé "Imádkozz a bányászokért" feliratok láthatóak.

A bányászok halálának tragédiáját csak növelte, hogy három órán át megmenekülésükről érkeztek hírek, mielőtt hivatalosan is bejelentették volna halálukat. A bányában történt robbanás után a tizenhárom föld alatt rekedt bányász előírásszerűen elbarikádozta magát, de légzőkészülékeik kifogytak, mielőtt 41 óra elteltével megtalálta őket a mentőcsapat. Bár a boncolási eredményekre még várni kell, valószínűleg valamennyiükkel a felgyülemlett szénmonoxid végzett.