Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Perújításra kötelezték a bíróságot Mór ügyében

2007.05.29. 21:21
Bizonyítékok beszerzésére kötelezték az ügyészséget, és perújítási nyomozást rendelt el Kaiser Ede perújítási kérelmében a Fővárosi Ítélőtábla.

A móri bankrablás miatt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését töltő Kaiser Ede ügyvédje, Dezső Antal kedd este bejelentette, hogy védencével kapcsolatban - azaz hogy most már bizonyíthatóan nem ő követte el a móri rablógyilkosságot - a Fővárosi Ítélőtábla döntött a perújítási kérelem ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozás lefolytatására kötelezte a Győri Fellebbviteli Főügyészséget. A Fővárosi Ítélőtábla helyt adott annak, amit a kérelmében kért - mondta el az ügyvéd - és bizonyítékok beszerzésére kötelezte az ügyészséget. Dezső Antal a táblabíróság döntése legfontosabb részének nevezte, hogy a bíróság nem értett egyet azzal az ügyészi állásponttal, miszerint idő előtti a perújítás lehetősége. Mint a védő ismertette, a bíróság szerint a perújítás "nem függhet egy másik büntetőeljárástól".

Új körülmények

A 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Ede ügyvédje azt követően nyújtott be perújítási kérelmet, hogy januárban új körülmény merült fel a nyolc halálos áldozatot követelő bűncselekmény ügyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az év elején tartott sajtótájékoztatójukon azt jelentették be: összefüggés van a móri bankrablás és a 2003 júliusában elkövetett veszprémi postásgyilkosság között. Azt is közölték: a Tarján melletti erdőben olyan lőszerhüvelyeket találtak, amelyeknek egy része a móri bankrablásnál használt fegyverből származik.

A rendőrség egy hónappal később őrizetbe vette N. Lászlót és W. Róbertet, akiket jelenleg a móri bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük be is ismerte, hogy a bankrablás idején a pénzintézet ajtajában állt. A két újabb gyanúsított őrizetbe vételét követően Kaiser Ede ügyvédje perújítási kérelmet nyújtott be, mert állítása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

A perújítási kérelmet az annak értékelésére kijelölt Győri Fellebbviteli Főügyészség nem támogatta. Az ügyészség áprilisban jelentette be, hogy a kérelem elutasítását kezdeményezik a Fővárosi Ítélőtáblánál. Az ügyészségi álláspont szerint a kérelem adatai alapján egyelőre nincs mód a perújítási eljárás lefolytatására. Erre a Nemzeti Nyomozó Irodánál N. László és W. Róbert tatabányai gyanúsítottak ellen folyamatban lévő nyomozás befejezésekor, a vádemelést követően kerülhet sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?