Vilhelmina
12 °C
28 °C

Perújításra kötelezték a bíróságot Mór ügyében

2007.05.29. 21:21
Bizonyítékok beszerzésére kötelezték az ügyészséget, és perújítási nyomozást rendelt el Kaiser Ede perújítási kérelmében a Fővárosi Ítélőtábla.

A móri bankrablás miatt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését töltő Kaiser Ede ügyvédje, Dezső Antal kedd este bejelentette, hogy védencével kapcsolatban - azaz hogy most már bizonyíthatóan nem ő követte el a móri rablógyilkosságot - a Fővárosi Ítélőtábla döntött a perújítási kérelem ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozás lefolytatására kötelezte a Győri Fellebbviteli Főügyészséget. A Fővárosi Ítélőtábla helyt adott annak, amit a kérelmében kért - mondta el az ügyvéd - és bizonyítékok beszerzésére kötelezte az ügyészséget. Dezső Antal a táblabíróság döntése legfontosabb részének nevezte, hogy a bíróság nem értett egyet azzal az ügyészi állásponttal, miszerint idő előtti a perújítás lehetősége. Mint a védő ismertette, a bíróság szerint a perújítás "nem függhet egy másik büntetőeljárástól".

Új körülmények

A 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Ede ügyvédje azt követően nyújtott be perújítási kérelmet, hogy januárban új körülmény merült fel a nyolc halálos áldozatot követelő bűncselekmény ügyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az év elején tartott sajtótájékoztatójukon azt jelentették be: összefüggés van a móri bankrablás és a 2003 júliusában elkövetett veszprémi postásgyilkosság között. Azt is közölték: a Tarján melletti erdőben olyan lőszerhüvelyeket találtak, amelyeknek egy része a móri bankrablásnál használt fegyverből származik.

A rendőrség egy hónappal később őrizetbe vette N. Lászlót és W. Róbertet, akiket jelenleg a móri bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük be is ismerte, hogy a bankrablás idején a pénzintézet ajtajában állt. A két újabb gyanúsított őrizetbe vételét követően Kaiser Ede ügyvédje perújítási kérelmet nyújtott be, mert állítása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

A perújítási kérelmet az annak értékelésére kijelölt Győri Fellebbviteli Főügyészség nem támogatta. Az ügyészség áprilisban jelentette be, hogy a kérelem elutasítását kezdeményezik a Fővárosi Ítélőtáblánál. Az ügyészségi álláspont szerint a kérelem adatai alapján egyelőre nincs mód a perújítási eljárás lefolytatására. Erre a Nemzeti Nyomozó Irodánál N. László és W. Róbert tatabányai gyanúsítottak ellen folyamatban lévő nyomozás befejezésekor, a vádemelést követően kerülhet sor.