Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letöltendő börtönt kértek Mortimerre

2007.02.27. 15:15
A fiatalkorúak börtönébe kerülhet az a fiú, aki két éve karddal ledöfte P. Józsikát a 21-es buszon. Az ügyészség emberölés kísérletével vádolja Mortimert, aki azzal védekezett, hogy nem szándékosan szúrt.

Letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész a Mortimer néven ismertté vált fiatalkorú Gy. Mihályra kedden a Fővárosi Bíróságon. Mortimer 2005 májusában kardjával megszúrt egy 15 éves fiút - P. Józsefet - egy buszon a fővárosban. Az ügyész a minimumnál súlyosabb, a középmértéknél enyhébb büntetést javasolt a bírónak, míg a fiú védője felmentést, illetve felfüggesztett szabadságvesztést kért. Ha jogerősen elítélik, Mortimer fiatalkorúak börtönébe kerül, hogy letöltse szabadságvesztését.

Az ügyészség emberölés kísérletével vádolja Mortimert. A fiú a tárgyaláson korábban beismerte bűnösségét annyiban, hogy sérülést okozott ugyan áldozatának, de hangsúlyozta, hogy nem szándékosan szúrt, hanem baleset történt. Az ügyész szerint Mortimer vallomásaiban több ellentmondás is van, ezért azt kérte, hogy a bíróság a sértett vallomásait fogadja el.

Kard egyenlő halál

A kard az emberölés eszköze mióta világ a világ, ezzel a vádlottnak is tisztában kellett lennie, fejtegette az ügyész. A vádlott, amikor a sértettbe döfte a kardot, azzal a halálát kívánta és az, hogy ez nem következett be, a gyors orvosi segítségen, a szerencsén, és nem a vádlotton múlt, tette hozzá a vád képviselője.

Az ügyész szerint súlyosbító körülmény az, hogy P. Józsika létfontosságú szervei sérültek meg, maradandó károsodást szenvedett, mivel el kellett távolítani a lépét. Szintén súlyosbító körülményként értékelte az ügyész, hogy zsúfolt buszon, brutális kegyetlenséggel történt a bűncselekmény. Enyhítő körülményként azt hozta fel, hogy a fiatalkorú elsőrendű vádlott beismerte, hogy az ő kezében volt a kard, és azt is, hogy bár rajta kívülálló ok miatt, de a bűncselekmény csak kísérlet maradt.

Gy. Mihály testvérére - a másodrendű vádlottra - az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte. Gy. Lászlót bűnpártolással vádolják, amiért a Hajógyári szigeten elrejtett kardot később feldarabolta és eldugta a rendőrök elől.

Önvédelem

A vádlott testvérpár ügyvédje szerint jogos önvédelmi helyzetben cselekedett Gy. Mihály, vagyis nem büntethető. Több tanú is állította, hogy késmarkolatot látott a sértettnél, a vádlott pedig azért húzta ki a markolatból a kardját, hogy védekezzen, és ezáltal a sértett a fenyegető magatartásával hagyjon fel. Védője szerint Mortimer sem ölni, sem sérülést okozni nem akart, csupán magát megvédeni, és vitatta az ügyészi álláspontot, miszerint a bűncselekmény indoka feltáratlan maradt.

Az ügyvéd szerint Mortimer nem volt tisztában azzal, hogy az éles kardot használja, a mellette lévő fakard helyett. Mint mondta, ha a bíróság mégis bűnösnek ítélné Mortimert, akkor sem emberölés kísérlete, hanem életveszélyt okozó testi sértés miatt lehetne felelősségre vonni. Ebben az esetben felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A másodrendű vádlott esetében az ügyvéde enyhe büntetés kiszabását kérte.

Hárommillió a lépért

A tárgyaláson Kamarás Péter, a megszúrt fiú jogi képviselője megismételte a sértett kártérítési igényét, és kérte a bíróságot, hogy nem vagyoni kár címén ítéljen meg hárommillió forintot kamataival együtt.

Utolsó szó jogán Gy. Mihály csak annyit mondott: "nem érzem magam bűnösnek". Hasonlóképpen nyilatkozott testvére is, aki azt mondta, büntetőjogilag nem érzi magát felelősnek, erkölcsileg sajnálja a történteket.

A 2005. május 8-án történt bűncselekmény nagy nyilvánosságot kapott és közfelháborodást keltett. A történtek utáni napokban, amikor a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, több százan tüntettek a rasszizmus ellen a tetthelynél, a Moszkva téren amiatt, hogy a sértett roma. Rövidesen azonban rendőrkézre került Gy. Mihály, aki szintén romának vallotta magát.

Az ügyben a Fővárosi Bíróság csütörtökön hirdeti ki elsőfokú ítéletét.