Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Abszurd pedofilper Ausztráliában

2008.09.15. 11:18
Ima és éneklés közben növendékeket zaklattak egy katolikus fiúiskola tanítói Ausztráliában.

Ártatlannak mondták magukat egy előkelő ausztráliai katolikus iskola volt alkalmazottai az ellenük felhozott pedofília vádjában. A 66 éves John Gaves vincés rendi barát, a 65 éves Peter Dwyer, jelenleg is gyakorló pap, és a már nyugalmazott lelkész, az ugyancsak 65 esztendős Brian Spillane több mint száz vádpont miatt állt bíróság elé a Sydneytől 200 kilométerre lévő Bathurst városában.

A sértettek azt állították, hogy volt tanáraik a 70-es, 80-as években a St. Stanislaus College számos fiúnövedékét zaklatták szexuálisan. A vád szerint a papok a késő esti ima és a közös éneklések során szexuális aktusra kényszerítették a diákokat . Az egyik sértett szerint a vádlottak erőszakos nemi közösülést is elkövettek: szemtanúja volt annak, hogy több mint hatvan diáktársát erőszakolták meg.

A vádlottak védője azt bizonygatta, hogy a sértettek panaszai tudományos szempontból vitatható "emlékezetterápiás eljárások" eredményein alapulnak. Az ügyvéd - aki mindhárom vádlott védelmét ellátja - boszorkányüldözésnek nevezte a bírósági eljárást. Védencei mellett hozta fel azt is, hogy mindhárman büntetlen előéletű, jellemes emberek.

Az ügyész viszont azzal érvelt, hogy egyre több esetre derül fény, újabb és újabb sértettek kerülnek elő, akik a vádlottakra vallanak. A három papot egyelőre óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A bíróság előtt legközelebb november 10-én kell megjelenniük.

XVI. Benedek pápa nyári ausztráliai látogatása alkalmával mélyen elítélte egyházi személyek szexuális eltévelyedéseit, és bocsánatot kért mindazoktól, akik ilyen bűnök áldozataivá váltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!