Paszkál
10 °C
15 °C

Bubópestis Los Angelesben

2006.04.19. 07:19
Két évtized után újra felbukkant a pestis Los Angelesben. Egy nőt bubópestissel szállítottak kórházba. A bubópestis, ha nem kezelik, cseppfertőzéssel terjedő tüdőpestissé alakulhat át.

Bubópestissel diagnosztizáltak egy nőt Los Angelesben. Az április 13-án magas lázzal és megduzzadt nyirokcsomókkal kórházba szállított asszony több mint két évtizede az első, aki elkapta a betegséget. A bakteriális fertőzést antibiotikummal kezelték, írja az AP.

A bolhák által terjesztett bubópestis emberről emberre nehezen terjed, de ha nem orvosolják, akkor cseppfertőzéssel is terjedni képes tüdőpestissé alakulhat át. Ez a bategség a középkorban Európa lakosságának egyharmadával végzett.

A helyi tisztiorvosi szolgálat szerint az asszony Los Angeles belvárosában található otthonában szedhette össze a fertőzést az otthonában lakó bolháktól. Megelőző intézkedésként családtagjainál is antibiotikumos kezelést kezdtek, írja az AP.

Dr. Jonathan Fielding, a Los Angeles-i közegészségügyi hatóság igazgatója szerint meglepő, hogy a bubópestis egy nagy város centrumában bukkant fel, inkább vidéki betegségnek számít. "Pánikra azonban nincs ok" - nyilatkozta az AP-nek, hiszen a bubópestis emberről emberre nehezen terjed.

Bár az asszony gyaníthatóan bolhától kapta el a fertőzést, a közegészségügyiek most megpróbálják kideríteni, hogy a bolha milyen állattól kapta el a betegséget. A kórházban kezelt asszony otthonában egér- és mókuscsapdákat állítottak fel, a befogott állatokat pedig kivizsgálják.

Kaliforniában a mókusállomány soraiban szokott pestis pusztítani.

Amerikában amúgy az AP jelentése szerint évente 10-20 ember, többségében tanyasiak kapják el a pestist. Los Angelesben utoljára 1984-ben találtak pestises beteget.