Klaudia
-3 °C
3 °C

Alkotmányos jogai sérültek Pongónak?

2003.12.09. 15:46
Keddi polgári peres tárgyalásukon a Fővárosi Bíróságon találkoztak a TV2-nek műsort készítő Interaktív Kft. és az RTL jogi képviselői. Lassan Zoltán "hűtlenségi ügyében" az alkotmányos jogokon lovagló felek legközelebb márciusban csapnak össze.
A jövő év márciusában folytatódik a Fővárosi Bíróságon a TV2-s Big Brothert gyártó Interaktív Kft. által az RTL Klub ellen tisztességtelen piaci magatartásért, a valóságshow Pongó néven ismertté vált szereplője, Lassan Zoltán ellen pedig szerződésszegés miatt indított per.

A Big Brother kiszavazott szereplője február elején jelent meg az RTL Klub Való Világ 2 című, konkurens valóságshowjában; Kereszty Gábor, a TV2 vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, valamilyen formában jogi elégtételt kívánnak szerezni.

Érzelmi szakítás

Tekintse meg bírósági felvételeinket!
Feldmájer Péter, az alperesek jogi képviselője a keddi tárgyaláson azzal érvelt: a BB-t sugárzó TV2 "érzelmileg szakította meg a kapcsolatot" 2002 végén a szereplővel, amikor egy másik műsorában szerintük Pongót megalázó kijelentések hangzottak el. Az ügyvéd megismételte az első tárgyaláson tett kijelentését, amely szerint jogszabályba és a jó erkölcsbe ütközik az Interaktív Kft.-nek a szereplővel kötött szerződése, amely alapján - szavai szerint - "nulla ellenérték fejében" kellett Pongónak a felperesen keresztül intéznie más szerepléseit. Pongó jogi képviselője szerint a máésodrendű alperest alkotmányos jogaiban korlátozták az Interaktív Kft-vel kötött szerződés egyes pontjai.

Beleznay Zsolt, a felperes jogi képviselője ezzel szemben úgy érvelt: a szereplőnek bizonyíthatóan tudomása volt szerződéses kötelezettségeiről, ráadásul az RTL Klubbal kötött megállapodása is tartalmaz több olyan alkotmányos jogokat sértő elemet, amilyet a jelenlegi perben tárgyalt megállapodás kapcsán Pongó kifogásol.

Tisztességtelen piaci magatartás

A BB-t gyártó Interaktív Kft. jogi képviselője szerződésszegés és a TV2 jó hírnevének csorbítása miatt kártérítési pert indított a cég a valóságshow Pongó néven ismertté vált szereplője, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt a Magyar RTL Televízió Rt. ellen.

Pongót hétmillió forintra perlik a szerződés megszegése miatt. Ötmilliót azért követelnek tőle, mert megszegte azon vállalását, hogy a BB-projekt alatt máshol nem szerepel, kétszer egymilliót pedig azért, mert - a szerződésében foglaltak ellenére - nem az Interaktív Kft.-n keresztül vállalt fellépést. A kárösszeg ráadásul növekedhet, amennyiben Pongó újabb nyilvános szerepléseket vállal. Álláspontjuk szerint a jó hírnév sérelmét a sajtóban a TV2-ről és a BB-ről tett nyilatkozataiban valósította meg Pongó.

A konkurens kereskedelmi csatornát működtető társaságot azért fogták perbe, mert álláspontjuk szerint annak tudnia kellett a Pongó szerződésében foglaltakról. Szerintük ezt bizonyítja, hogy többször is úgy nyilatkoztak: amennyiben a BB egykori szereplőjének felelnie kell átszerződéséért, átvállalják annak terheit.