Klaudia
-4 °C
2 °C

Katasztrófahelyzet Portugáliában

2003.07.31. 12:18
Katasztrófahelyzet van Portugáliában - ismerték el az ország középső részén tomboló erdőtüzek megfékezésén dolgozó hatóságok. A tüzekben ketten vesztették életüket. Franciaországban részsikereket értek el a tűzoltók, de attól tartanak, újra feltámadhatnak a tüzek.
Két szénné égett holttestre bukkantak szerdán a közép-portugáliai Castelo Branco hegyvidékes körzetében, ahol vasárnap óta heves erdőtüzek pusztítanak. Az egyik áldozat autójában vesztette életét a Lisszabontól 260 kilométere északra lévő Póvoa da Ribeirinhában.

Egy idős személy néhány órával korábban égett meg elevenen, miközben a tűzoltók munkáját igyekezett segíteni. A környéken 40 ezer hektár fenyvest és aljnövényzetet emésztettek el a lángok.

Katasztrófahelyzet

A helyi hatóságok elismerték, hogy katasztrófahelyzet van. Jelenleg több mint 500 tűzoltó és mintegy 400 katona folytat elkeseredett küzdelmet a lángokkal 77 jármű és három, vízsugarat lövellő repülőgép támogatásával. Az időjárási előrejelzések szerint legalább a hét végéig marad a kánikula Portugáliában, ami nagy mértékben nehezíti a tűzoltásra vezényelt egységek munkáját.

Még feléledhet a tűz

Franciaország déli körzeteiben sikerült megállítani két hatalmas erdőtűz továbbterjedését, de még csütörtök reggel is mintegy 300 ember küzdött a lángokkal. Összesen 800 személy és 250 járműt vetettek be a természeti katasztrófa ellen.

A mentőalakulatok attól tartanak, hogy csütörtökön ismét feléled a szél, és délutánra akár viharossá is válhat, ami ismét a lángok elharapódzását idézheti elő. A francia Riviérán 4 külföldi turista életét követelték a gyújtogatás okozta erdőtüzek, és nyaralók ezreit telepítették ki a veszélyeztetett térségből.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft