Friderika
13 °C
29 °C

Fegyveres rablás Budán

2006.09.11. 10:31
Egy bank előtt álarcosok megtámadták egy pénzszállító autó vezetőjét, akit arra kényszerítettek, hogy az általuk megadott utat kövesse. Később a Naphegy téren az autót hátrahagyva elmenekültek. A sofőr megsérült, azt nem tudni egyelőre, hogy mennyit zsákmányoltak a támadók.

Vérző, zúzódásos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak el a mentők Budán, a Tigris utca és a Róka utca sarkáról egy pénzszállítót, akit ismeretlenek támadtak meg fegyverrel. A rendőrség tájékoztatása szerint fél nyolc után öt perccel történt a rablás az I. kerületben.

A sérült őr a mentőtisztnek elmondta, hogy egy bank előtt várakozott, társa bement az épületbe. Ekkor két fekete ruhás, fegyveres férfi ugrott hozzá, akik fegyverükkel arra kényszerítették, hogy indítsa be a járművét és az általuk megadott utat kövesse. A Róka utca és Tigris utca kereszteződésénél leállítatták a gépkocsit, a vezetőt bántalmazták és megkötözték, majd a pénzszállítóban lévő, zsákokba csomagolt pénzzel gyalog távoztak.

A támadók a Naphegy tér irányába menekültek el, a pénzszállító vezetője ezután tudott segítséget kérni. Az elkövetők a Citadella irányába menekültek el, arcukat maszk fedte. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi pénzt raboltak.

A rendőrség forró nyomon keresi a tetteseket, jelenleg folyik a helyszínelés, a nyomrögzítés, a tanúk felkutatása és kihallgatása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztálya rablás miatt indított eljárást az egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Pénzszállítmányok elleni korábbi támadások, 2005-2006.

2005. január 11. - Érden, a K and H Bank fiókjánál meglőtték egy pénzszállító autó biztonsági őrét a hasán és a combján, majd elvették a nála lévő, postai küldeményeket tartalmazó táskát. A három támadó személyautóval menekült el a helyszínről. A rablás gyanúsítottjait 2005 nyarán letartóztatta a rendőrség.

2005. január 19. - Debrecenben két, álarcot és parókát viselő férfi megtámadta az egyik pénzintézethez érkező pénzszállító őrt és megpróbálta elvenni a nála lévő táskát. A bank rendésze a pénzszállító segítségére sietett, a támadók végül üres kézzel menekültek el.

2005. május 14. - A budaörsi Tesco áruház parkolójában fegyveresek megtámadták egy biztonsági szolgálat pénzszállító teherautóját. A helyszínre érkező rendőrök és a rablók között tűzpárbaj alakult ki, a bűnözők mintegy 30 millió forintos zsákmányukkal együtt elmenekültek, majd több lövést adtak le az őket üldöző rendőrökre és egy kézigránátot is dobtak a rendőrautóra. A rablás során egy biztonsági őrt combon talált egy lövedék. A rendőrség 2005. június 2-án három személyt tartóztatott le, akiket június 28-án a rablás elkövetésével gyanúsítottak meg.

2005. december 22. - Két símaszkot viselő férfi feltehetően fegyverrel megtámadta az egyik biztonsági szolgálat pénzszállító autóját Budapesten, a III. kerületi Szentendrei úton lévő egyik benzinkútnál.

2006. július 7. - Budapesten, a XIX. kerületben két férfi megtámadott egy pénzszállító autót, amíg a vezető társa a bevételért ment a közeli bevásárlóközpontba. Az autóban maradt férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a támadók gyalogosan, zsákmány nélkül menekültek el.

2006. augusztus 14. - Budapesten, a XII. kerületi MOM Park előtt két fegyveres rabló a bevásárlóközpontba készpénzt szállító egyik biztonsági őrtől elvették a pénzt tartalmazó táskát és a fegyverét, majd az egyik rabló gyalogosan, a másik pedig autóval menekült el. A menekülő autót a másik biztonsági őr célzott lövése eltalálta.