Azonosították a fejbelőtt bankrablót

2006.06.09. 11:20
Azonosította a rendőrség a szigetszentmiklósi bankrablás halálos áldozatát. A harminckét éves férfi társával próbálta kirabolni a szigetszentmiklósi K&H bank fiókját, ám tervüket keresztülhúzta az eddigi adatok szerint fegyverét jogszerűen használó biztonsági őr.

A biztonsági kamerák felvételei és a tanúvallomások alapján jogszerűen használta fegyverét az az idős biztonsági őr, aki csütörtökön meghiúsította a fegyveres bankrablást. A rendőrség időközben azonosította a lelőtt bankrablót, a 32 éves V. Sándorral fejlövés végzett, miután rálőtt a biztonsági őrre, aki célzott lövéssel viszonozta a tüzet.

Lövöldözés

Csütörtökön reggel, nem sokkal kilenc óra után két férfi megpróbálta kirabolni a K&H bank szigetszentmiklósi fiókját. A kék színű, átalakított Aprilia kismotorral érkező banditák leparkoltak a bank előtt, majd bukósisakkal fejükön berontottak, miközben azt kiáltották, hogy "ez nem játék, hanem komoly bankrablás". A két, körülbelül 170 cm magas férfi felszólította az ügyfeleket hogy feküdjenek a földre, az alkalmazottakat pedig arra akarták kényszeríteni, hogy adják át nekik a bevételt. Követeléseik nyomatékosítására a levegőbe lőttek.

A fegyverhasználat szabályai
A vagyonőrnek fegyveres támadás esetén az a dolga, hogy megítélje, vajon kell-e, és szabad-e használnia fegyverét saját és mások életének a védelmében, vagy szót kell-e fogadnia a támadónak, mondta el az MTI-nek egy korábbi bankrabláskor Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi, és Magánnyomozói Szakmai kamarájának elnöke. A jogszabály szerint fegyveres támadás esetén az őrnek csak akkor kell - és szabad - lőnie, ha ez elkerülhetetlen saját és mások élete védelmében, és ha nem veszélyezteti a kívülállók testi épségét. Feltétel még, hogy joggal higgye, a támadó kezében fegyver van, hiszen ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a védekezésnek arányban kell állni a támadással. Bonyolult, és jogilag esetleg súlyos következményekkel járó kérdés annak eldöntése, valóban fegyvert tart-e a kezében a támadó, bár nyilvánvaló, ha a támadónak fegyvere van, egy kis ujjmozdulattal már lőhet. Másfelől a vagyonőrnek még a fenti feltételek megléte esetén is csak akkor szabad lőnie, ha ezzel nem veszélyezteti ártatlan emberek életét és testi épségét. Amennyiben tehát a védett helyiségben ügyfelek vannak, úgy a vagyonőr nagy valószínűséggel nem tüzelhet anélkül, hogy másokat veszélyeztetne, és ebben az esetben nem marad más hátra, mint hogy ne tanúsítson ellenállást.

Ekkor a bank biztonsági őre csőre töltötte fegyverét és a hozzá közelebb álló elkövetőt felszólította, hogy a fegyverét dobja el, mire a rabló a biztonsági őr felé lőtt. Ezután lőtt rá az őr a férfira, aki a helyszínen meghalt.

Az őr a másik rablóra is rálőtt, aki szintén az őrre tartotta fegyverét és viszonozta a tüzet. A férfit elkerülte a lövés, és üres kézzel, gyalog elmenekült. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a környéken, és több mint 80 fővel eredtek a menekülő rabló nyomába. A férfit egyelőre nem találják, a hajtóvadászatban részt vesznek a helyi és a környező települések rendőrei, illetve a forrónyomos csoport emberei is.

Jogszerűen, szakszerűen

A rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályán a rablók motorjáról megállapították, hogy nem lopott, de átfestették.

A biztonsági kamera felvételei és a meghallgatások alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a biztonsági őr jogszerűen, szakszerűen használta fegyverét, mondta az Indexnek Belicza Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense. A történtek miatt azonban mindenképp eljárás indul, és a jogerős határozat után lehet majd biztosan kijelenteni, hogy jogszerű volt-e a fejlövés. Ez mindenképp hosszú folyamat lesz, különféle szakértők vizsgálják majd az esetet, tette hozzá a sajtóreferens. Emlékezetes, hogy 2004 szeptemberében szintén életét vesztette egy bankrabló, amikor a gazdagréti OTP fiókban a biztonsági őr rálőtt. Az őr akkor jogszerűen járt el, az ügyészség később kimondta: jogos védelmi helyzetben használta fegyverét a biztonsági ember, nem is indult ellene végül büntetőeljárás.

Múlt héten Újpesten is megtámadtak egy K&H bankfiókot, a bombával fenyegetőző magányos rabló rálőtt a két biztonsági őrre, egyiküket életveszélyesen megsebesítette. A zsákmányával gyalog elmenekülő férfit továbbra is keresik a rendőrök, az egymillió forintos nyomravezetői díj még mindig érvényben van.

  • Hírek
  • Támogatások