Csongor
0 °C
9 °C

Tíz évet is ülhetnek a erőszakoskodó rendőrök

2007.05.18. 15:29
A Rebiszt ismerők az állomány zsenge életkorával és tapasztalatlanságával magyarázzák, hogy öt, a kötelékébe tartozó rendőr erőszakolt meg a gyanú szerint egy 21 éves lányt. Az igazságügyi pszichológus csoporthatás alatt elkövetett gyalázatról beszél, ami a jogrend képviselőitől tűrhetetlen.

Az Index közvetetten megkereste az összes pszichológust, aki a rendőri állomány alkalmassági vizsgálataiban részt vesz, de egy se merte vállalni az interjút, mondván, saját cégükre nem mondhatnak semmit.

Végh József igazságügyi pszichológus nyilatkozott arról, miért nem szűrik ki a 21 éves lány megerőszakolásával gyanúsított embereket az alkalmassági vizsgán. Végh azt mondta, bár ő már nem tesztel kezdő rendőröket, de nagyon nehéz kiszűrni az egyén csoportos helyzetben való viselkedésekor felmerülő szélsőségeket, ami a szakértő szerint ebben az esetben is közrejátszhatott. A pszichológus szerint az öt rendőr külön-külön nem követett volna el nemi erőszakot.

Végh meg van győződve arról, hogy nekik, rendőrként most nagyon nehéz lehet elszámolni a lelkiismeretükkel. Hisz onnantól kezdve, hogy felveszik az egyenruhát, ők már nem Kiss József és Nagy István magánemberek, hanem Kiss és Nagy őrmesterek, akik a Magyar Köztársaság rendőrei, és ezen keresztül a jogrend képviselői is.

A politika is megütközött az eseten. Mindkét oldal elítélte az eset, bár ez idáig sem a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője, sem felettesei nem jelentették be lemondásukat.


Petrétei szerint meg kell vizsgálni a Rebisz esetleges átszervezését

Arra a fideszes felvetésre, miszerint a Rebisz egy olyan torzszülött, amelynek működése kontrollálhatatlanná vált, Petrétei József azt válaszolta: meg kell vizsgálni a Rebisz esetleges átszervezését, ez már korábban is felmerült.

A Rebisz a Készenléti Rendőrség átalakítása után jött létre 2004. július 1-jén. A Rebisz a Magyar Köztársaság Rendőrségének katonailag szervezett alakulata, körülbelül a nyugat-európai csendőrségnek felel meg.

Parancsnokát az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára az országos rendőrfőkapitány nevezi ki. A Készenléti Rendőrség a Budapesti Rendőrfőkapitányság lovas zászlóaljai, az Autópályarendőrség, az Állami Futárszolgálat, a Légirendészeti Parancsnokság és a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat összevonásával került megszervezésre.

Fő feladatai az általános rendfenntartáson, a közrend biztosításán és az utcai járőrözésen túl a tömegesemények biztosítása, a kiemelt objektumok védelme, illetve az autópályák ellenőrzése.

Gyakran működik együtt a helyi rendőrségekkel, főként a fővárosban. Egyenruházata helyenként eltér az általánosan megszokott magyar rendőri és határőri egyenruháktól. A testület csapatosan vonulásakor vagy járőrözésekor, gyakori a csákóval kombinált, sötétkék, erősen katonai jelleget kölcsönző egyenruha, illetve helyenként a terepszínű nadrág is, emiatt a szervezethez tartozó közegek legtöbbször jól megkülönböztethetőek a hagyományos értelemben vett rendőrség embereitől.

Magyarországon a Rebiszt a legjobban szervezett és legütőképesebb rendőri egységként tartják számon, a fent említett feladatokon és egységeken kívül tartoznak helikopteres és motorcsónakos vízi egységek, valamit terrorelhárító szolgálat is.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat jelenlegi parancsnoka Dobozi József rendőr dandártábornok. Mivel 2006. október 23-án főként ennek a rendőri szervnek a kötelékében szolgáló rendőrök vettek részt a brutális, sokat vitatott tömegoszlatásokban és követték el a túlkapásokat, a szervezet jó híre erősen megromlott. Dobozi tábornok az események után belső vizsgálatot rendelt el és fegyelmi eljárást kezdeményezett saját maga ellen.

Az Index szerette volna megtudni mi lett a Dobozi dandártábornok által saját maga ellen kezdeményezett eljárás eredménye, de kérdésünkre a vizsgálatot lefolytató ORFK ezidáig nem válaszolt.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Indexnek elmondta: az ügyészség az előírt 72 órán belül indítványozza az öt őrizetben lévő rendőr előzetes letartóztatását. A szóvivő szerint a határozatot a bíróság már szombaton meghozhatja. A büntetőeljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le szemérem elleni erőszak minősített esete lesz a vád.

Az a két férfi aki fizikailag is elkövette a nemi erőszakot az 5-10 évig terjedő büntetési skála magasabb végére számíthat, míg társai, akik bűnsegédként nézték végig a kényszerű közösülést, a bíró mérlegelését követően, nagyságrendileg öt év szabadságvesztésre számíthatnak. Ha beigazolódik az a még sehol meg nem erősített információ, hogy ezen öt férfi nem először követett el hasonló bűncselekményt, halmozatban 15 év elzárás is kiszabható lesz rájuk.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter jövő héten olyan javaslatot terjeszt a kormány elé, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvet (Btk.), és ha az erőszakos közösülést hivatalos eljárásban követték el, azt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehessen büntetni.