Vazul
11 °C
25 °C

Pórázon tartotta lányát az osztrák rém

2008.05.05. 10:46 Módosítva: 2008.05.05. 15:36
Josef Fritzl, az amstetteni rém ügyében az ügyészség kérésére pszichiátriai szakértők kezdenek vizsgálatot, a 74 éves férfi ügyvédje szerint sem beszámítható. A vérfertőzéssel gyanúsított férfi 24 évig tartotta fogságban lányát, hónapokig pórázon, és 7 gyermeket nemzett neki.

Pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért az illetékes St. Pölten-i ügyészség annak megállapítására, hogy beszámítható-e a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl. A hetvenhárom éves amstetteni férfi ügyvédje a Der Standard hétfői számában közölte, hogy ő ugyancsak szakértői vizsgálatot kezdeményezett, mert az az álláspontja, hogy védencének nem börtönben, hanem zárt intézetben lenne a helye.

A Fritzl ház

Josef Fritzlt - az amstetteni rémet - azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, az egyik azonban néhány napos korában meghalt. A most negyvenkét éves Elisabeth és három gyereke a házi tömlöccé átalakított pincében sínylődött egészen mostanáig, szörnyű körülmények között.

A gyerekek közül hármat a nagyszülők magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreik létezéséről. Valamennyiüket a külvilágtól elzártan, szigorú orvosi-pszichiátriai felügyelet alatt ápolják, hogy mielőbb felépülhessenek az átélt testi és lelki traumából.

A nyomozást vezető Franz Polzer ezredes, a tartományi bűnügyi rendőrség parancsnoka megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy fogságának első hónapjaiban Elisabethet egy pórázra kötözve tartotta az apja, a béklyó éppen csak olyan hosszú volt, hogy elérhesse a vécét.

Kitért ellenben annak a kérdésnek a megválaszolása elől, vajon igaz-e, hogy 1984 és 1993 között a pince még csupán egyetlen helyiségből állt, így az időközben megszületett kicsik mindannyiszor szemtanúi voltak annak, hogy Josef Fritzl erőszakot követ el az anyjukon.

Növekedett a családi erőszak Ausztriában

Növekedett a családi erőszak tavaly Ausztriában, legalábbis 14 százalékkal többen kerestek támogatást a segélynyújtó helyeken, mint 2006-ban. Hivatalos adatok szerint 13170 ember folyamodott segítségért 2007-ben családi erőszak miatt. Az áldozatok 93 százaléka nő volt. Szakértők felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a valós szám bizonyára jóval magasabb a nyilvántartott esetekénél, hiszen sokan hozzátartozóknál, barátoknál vagy ismerősöknél keresnek menedéket a tettlegességet elkövető házastárs, partner elől.

Idén januártól a szövetségi költségvetésből 5,63 millió eurót fordíthatnak a családi erőszak áldozatainak megsegítésére Ausztriában, csaknem ötven százalékkal többet, mint az előző évben. Maria Berger igazságügyi miniszter pedig módosítani akarja az áldozatvédelmi törvényt, méghozzá úgy, hogy nemcsak az elkövetők számára szigorítanák meg a büntetést, hanem a bántalmazást elszenvedők támogatását is javítanák. Egységesítenék és kiszélesítenék az orvosok és a pszichológusok feljelentési kötelezettségét is.