Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hatalmas földrengés rázta meg Mozambikot

2006.02.23. 10:47
A földrengés epicentrumától kétszáz kilométerre is lakóházak omlottak össze Mozambikban. Az országot 7,5-ös erősségű rengések rázták meg, az epicentrum ritkán lakott területen volt.

Erős földrengés rázta meg csütörtök hajnalban Mozambikot. A Richter-skála szerinti 7,5 erősségű rengéseket még az epicentrumtól ezer kilométerre, a dél-afrikai Durbanban is érezték, jelentette az AP.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, de a helyi média beszámolói szerint Beira kikötővárosban egy többemeletes lakóház összeomlott. A jelentések szerint az ország több településén házak döltek össze, az emberek az epicentrumtól több száz kilométerre is az utcára menekültek a rengések miatt.

A rengések szokatlanul hosszú ideig tartottak, Beirában, kétszáz kilométerre az epicentrumtól a városlakók többsége a földrengés után sem mert visszatérni otthonába.

Az AP-nek nyilatkozó geológusok szerint a földrengés epicentruma a földfelszín közelében volt, ez tovább fokozta intenzitását. Egyben ez a magyarázat arra is, hogy miért tartott a szokásosnál tovább a rengés.

Egy 7,5-es erősségű rengés hatalmas károkat okozhat, szerencsére a katasztrófa epicentruma ritkán lakott területen volt.