Az EU kitiltotta területéről a román baromfit

2006.06.02. 17:21
Az Európai Unió pénteken Románia teljes területére kiterjesztette a baromfi-behozatali tilalmat, a madárinfluenza nagyon fertőző, H5N1 vírustörzsének ottani gyors terjedése miatt. Eddig Románia területének háromnegyedét sújtotta ilyen szankció.

Az EU állategészségügyi testülete az Európai Bizottság javaslatát hagyta jóvá a teljes embargó kimondásával.

A döntés inkább csak formalitás volt, ugyanis a román hatóságok az elmúlt napokban gyakorlatilag már saját hatáskörben felfüggesztették a baromfikivitelt az országból - közölte Philip Tod, az EU-bizottság egészségügyi biztosának szóvivője, hozzátéve: ennek az volt az oka, hogy a román szervek nem tudták ellenőrzi, melyik szállítmány honnan, az ország fertőzésmentes, vagy éppen már embargó alá eső részéből származik. Ugyanakkor elismerte: az EU a döntéssel egyben a tagországok egyre növekvő aggodalmára is reagál.

Romániában tavaly ősszel jelent meg a madárinfluenza H5N1 vírusa, majd néhány hónapnyi szünet után, idén május közepén újra felbukkant a kórokozó, és azóta gyorsan terjed. Az elmúlt három hétben 121 válsággócot fedeztek fel az országban, és több mint 200 tonna fertőzött baromfit semmisítettek meg.

A román vezetés még tavasszal félmillió eurós, különleges EU-segélyt igényelt a madárinfluenza elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Nemrégiben a konkrét terveket is benyújtotta az EU-bizottsághoz, amely egyelőre tanulmányozza azokat. Bár Brüsszel valószínűleg megadja majd a kért összeget, a kiutalásig még hetek fognak eltelni, miközben a vírus mind nagyobb területet fertőz meg.

  • Hírek
  • Támogatások