Friderika
12 °C
29 °C

Szaddám családot épít

2002.09.06. 15:08
Az Al-Hayat arab újság értesülései szerint az iraki diktátor családépítő tevékenységbe kezdett. Unokáját a 14 éves Modsch-t adta hozzá unokatestvére fiához, Adnan Khairallah-hoz.
Az információ egy nemrégiben megszökött testőrtől származik, aki úgy tudja, hogy a menyegző már augusztus 22-én megtörtént. Ellenzéki hírforrások szerint a korai frigy azzal magyarázható, hogy Szaddám Husszein az amerikai nyomás hatására megpróbál gyorsan saját háza táján rendet teremteni. Modsch egyébként Kusais, Szaddám kiszemelt utódjának lánya, a vőlegény pedig annak az unokatestvérnek a fia, aki természetellenesen korai haláláig védelmi miniszter volt.

Helyi szokások

A családban amúgy is igen magas a halálozási ráta, a laikus akár ezzel is magyarázhatná, hogy vérfertőző házasságok köttetnek. A kívülről jövők közt ugyebár kevés az öngyilkosjelölt. Azonban sokkal valószínűbb, hogy a családfő kiszemelt utódja helyét próbálja bebiztosítani - már familián belül is - ezzel a lépéssel.

Emlékezetes, hogy Szaddám két lányának férjei csak azután haltak meg, miután a két lány a válás mellett döntött. A fiúk, 1995-ben egy kisebb perpatvar folytán Jordániába menekültek az elnök haragja elől, majd miután Szaddám közölte velük, hogy megbocsájt bűneikért, 1996-ban nyugodt lélekkel tértek vissza az országba. De ekkor már nem voltak családtagok.