Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A titkosszolgálat is nyomoz Szász megveretése ügyében

2003.06.18. 20:53
A titkosszolgálat is adatgyűjtésbe kezdett Szász Károly hétfői megveretésének felderítésére. A Nemzetbiztonsági Hivatal azt a 18-20 oldalas dokumentumot is vizsgálja, melyben a PSZÁF elnökéről jelentek meg terhelő adatok. A verésben korábban gyanúsítottként kezelt biciklistáról kiderült, csak szemtanúja volt az esetnek.
Az eddigi hírekkel szemben nem három, hanem két férfi támadta meg hétfőn Szász Károlyt. Egy, biciklivel a támadás helyszínén tartózkodó személyről a rendőrség korábban azt feltételezte, hogy a bűnöző csoport tagja volt, de róla "kiderült, hogy tanúja volt a bűncselekménynek, és nem gyanúsítható a PSZÁF elnökét ért támadással" - mondta az MTI-nek a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A nyomozók mostanra megállapították, hogy a kerékpáros nem vett részt a támadásban, hanem a kerékpárját hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

Szász megveretésének ügyét a Nemzetbiztonsági Hivatal is kiemelten kezeli - nyilatkozta az MTI-nek Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára. A titkosszolgálatok a hétfői támadás körülményei mellett a Szász Károly által említett 18-20 oldalas, az elnökről is adatokat tartalmazó irat eredetét is vizsgálják.

"Minden törvényes eszközt igénybe vehetünk" - mondta Tóth, hozzátéve, hogy a titkosszolgálati eszközök használatán túl a nyílt információgyűjtés, információelemzés is ide tartozik. Az államtitkár elmondása szerint Medgyessy Péter két hetet adott a titkosszolgálatoknak az eset felderítésére.