Aliz
6 °C
14 °C

Négy és fél év Tasnádinak

2002.05.16. 10:23
Négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Tasnádi Pétert első fokon a Pest Megyei Bíróság, uyganakkor felmentették a bűnszervezet létrehozása és irányítása továbbá egyrendbeli önbíráskodás, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és sikkasztás vádja alól. A bíróság megszüntette Tasnádi előzetes letartóztatását.
A már szokásos rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a Tasnádi-per csütörtöki tárgyalása. A Pest Megyei Bíróság épülete körül kis csoportokban álltak az "egyszerű" rendőrök, az épület pedig a géppisztollyal és a golyóálló mellénnyel felszerelt alakulat tagjaival volt tele. Családtag, hozzátartozó és barát viszont sokkal több volt, mint tavaly április óta bármikor. Ennek köszönhetően szorult a sajtó egy része a folyosóra, hogy az ott elhelyezett tévéken kövesse a tárgyalást.

Tizenöt darab kést és bicskát, hat darab gázsprét, egy gázpisztolyt, két viperát és egyéb, fegyverként használható tárgyat vettek el csütörtökön a Pest Megyei Bíróságon a biztonsági őrök a hallgatóságtól.

Az utolsó szó jogán négy vádlott szólhatott ezen a tárgyaláson, közülük a hetedrendű adócsalás miatt bíróság előtt álló Molnár Sándor kívánt érdemben nyilatkozni.

Tasnádi Péter
A vádlott azt hangoztatta: az eljárás következtében 23 évi házasság után elvált tőle a felesége, gyerekeinek nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért töltött tíz hónapot előzetes letartóztatásban, most pedig fél, hogy olyanért fog ülni, amit nem is követett el. Mindezt egy beteg lelkű embernek köszönhetem, aki képtelen volt elviselni, hogy nem kapja meg a Józsefvárosi piacot - fogalmazott a hetedrendű vádlott.

Négy év hat hónap

Az első fokon ítélkező Pest Megyei Bíróság csütörtökön négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, és négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Tasnádi Pétert önbíráskodás, felbújtóként, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés valamint adócsalás vétsége miatt.

Ugyanakkor felmentették a bűnszervezet létrehozása és irányítása továbbá egyrendbeli önbíráskodás, a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és a sikkasztás vádja alól. A ítélet alapján Tasnádinak másfél millió forintot elkoboznak vagyonából. A bírói indoklásból kiderült: nem találták bizonyíthatónak a bűnszervezet létrehozásával kapcsolatos vádakat. Elrendelték továbbá egy korábban jogerősebb kiszabott, két éves börtöntbüntetésének letöltését is.

Szentpéteri Lajos másodrendű vádlottat bűnösnek találták halált okozó testi sértés, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés, garázdaság, zsarolás, súlyos testi sértés és lőszerrel valamint lőfegyverrel való visszaélés büntettében. Szentpéterit a bíróság mindezért hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte és hat évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Felmentették viszont a személyi szabadság megsértésének és a bűnszervezet tagja bűntette alól. De neki is le kell töltenie a korábban felfüggesztett, két éves börtönbüntetését.

Pap Csaba harmadrendű vádlott három év néhány hónapot kapott, és három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától önbíráskodás és halált okozó testi sértés miatt.

Tasnádi feleségét felmentették

László Attila negyedrendű vádlottat halált okozó testi sértés, önbíráskodás és személyi szabadság megsértése miatt három év börtönt illetve három év közügyektől való eltiltást kapott, de aa bíróság őt is felmentette a bűnszervezettel kapcsolatos vádak alól. Király Zoltán ötödrendű vádlottat zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt három év börtönre ítélték, míg Molnárt Sándor, szintén három év börtönt kapott adócsalás miatt. Németh János nyolcadrendű vádlottat adócsalás miatt 3 év börtönre ítélték.

A kilencedrendű Plech László egy évi, négy évre felfüggesztett börtönt kapott. A Mucsi Istvánnal szemben indult eljárást megszüntették, és a távollétében megrovásban részesítették. Tasnádi Juditot bűncselekmény hiányában mentették fel a bűnpártolás vádja alól.

2,3 millióba került az ügy

Az ítélethirdetéskor elhangzott, hogy az ország első maffiapereként elhíresült ügy 2,3 millió forintba került. Az összeg nagy részét a bűnösnek talált vádlottaknak kell megfizetni. A perben lefoglalt bűnjelek közül egy elektromos sokkolót és egy ólmosbotot nem adnak vissza Tasnádinak és nem kerülhet vissza gazdájához több ólmoslánc, vipera és több pillangókés sem.

A bíró az azzal kezdte, hogy kijelentette: összességében és döntően törvényes volt ítélet indoklását nyomozás, de természetesen hiányosságai is voltak.

Háziőrizetben védekezhet

A bíróság megszüntette Tasnádi 1999. zseptembre óta tartó előzetes letartóztatását, és úgy döntött, a jogerős ítélet kihirdetéséig háziőrizetet rendel el, mert bár továbbra is fennállnak az ellőzets letartóztatás indokai, a kényszerintézkedés nem lehet előrehozott büntetés. Tasnádi hetente kétszer négy órára hagyhatja el otthonát, azt pedig a rendőrségnek folyamatosan kell ellenőriznia, hogy betartja-e háziőrizet szabályait. Az ítélethirdetés után Tasnádi kezéről lekerült a bilincs és kisétált a bíróság épületéből. Szentpéteri Lajos viszont a másodfokú döntés kighirdetéséig előzetesben marad.

Egyébként az ítélet után minden vádlott feltételesen szabadlábra bocsátható. Azok, akik börtönt kaptak, a büntetésük 3/4-nek letöltése után, Szentpéteri pedig, akit fegyházbüntetésre ítéltek, a büntetés letöltésének 4/5 után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Tasnádi az ítélethirdtés után, már szabadlábon azt nyilatkozta, hogy először is hazamegy és jól körülnéz otthon. Az ítélettől nem boldog, hiszen mint mondta súlyos büntetés kapott olyasmiért, amit nem követett el. De persze azért sokkal jobb így, mintha a fogdába kellett volna visszamennie - fogalmazott Tasnádi. Ahol egyébként reggel már összecsomagolt - tette hozzá.

Tasnádi koncepciós perről beszélt

Tasnádi Péter a legutóbbi tárgyaláson az utolsó szó jogán bírálta a rendőrséget és az ügyészséget. Az ellene folyó eljárást koncepciósnak nevezte, és Dreyfuss, Mindszenthy, Nagy Imre perét, továbbá a bibliai József és Jézus példáját emlegette. A koncepciót Pintér Sándor találta ki, mert gazdasági érdekei sérültek - jegyezte meg Tasnádi Péter a belügyminiszterre célozva. Bővebben

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?