Auguszta
-4 °C
2 °C

Felkötötte magát a hírhedt szlovén sorozatgyilkos

2006.05.31. 11:42
Lepedőjére kötött hurokba dugta fejét egy szlovén elítélt. Metod Trobec - a volt jugoszláv tagállam leghírhedtebb bűnelkövetője - 35 éves fegyházbüntetését töltötte, amit öt nő megerőszakolásáért, meggyilkolásáért és egy gyilkossági kísérletért szabtak ki rá.

Felakasztotta magát börtöncellájában egy szlovén sorozatgyilkos, aki 1978-ban néhány hónapon belül megerőszakolt, majd megölt öt nőt. Metod Trobec, Szlovénia leghírhedtebb bűnözője elégette áldozatainak tetemét egy kemencében, hogy eltüntesse a nyomokat. Ez azonban nem sikerült teljesen: a rendőrség megtalálta a nála végzett házkutatás során néhány áldozat üszkös, összeégett maradványait.

Metod Trobec
Metod Trobec

Bizonyos fokig a véletlen segített annak idején a jugoszláv rendőrségnek a hátborzongató gyilkosságsorozat tettesének kézre kerítésében: Trobec kirabolt 1979-ben egy német turistát, de a rablás leütött áldozatának volt annyi lélekjelenléte, hogy megfigyelje, és megjegyezze annak a gépkocsinak a rendszámát, amellyel támadója elhajtott a helyszínről. Ez vezette a rendőrséget Trobec nyomára, a nála végzett házkutatás pedig leleplezte a bűnözőt, mint a sorozatgyilkosság tettesét is.

Halálra ítélték - ő volt az utolsó Jugoszláviában, akire a főbüntetést szabták ki -, de fellebbezése nyomán a jugoszláv legfelsőbb bíróság átváltoztatta büntetését 20 év szabadságvesztésre. Később ezt egy emberölési kísérlet miatt megtoldották további 15 évvel; Trobec ugyanis a fegyintézetben egy fogolytársa életére tört.

Trobec 2014-ben szabadult volna. Kedden - lepedőjére kötött hurokba dugva a nyakát - felakasztotta magát Dob pri Mirniben lévő börtönében.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft