Auguszta
-7 °C
0 °C

Súlyosbítanák a Viszkis ítéletét

2002.09.12. 20:00
A Legfőbb Ügyészség képviselőjének véleménye szerint a Viszkis néven elhíresült Ambrus Attila esetében fennáll a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja, így az első fokon kiszabott 15 éves fegyházbüntetés súlyosbítását kérte csütörtöki vádbeszédében a Legfelsőbb Bíróságon.
A Legfőbb Ügyészség képviselőjének szerint Ambrus Attila esetében fennáll a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja, így az első fokon kiszabott 15 éves fegyházbüntetés súlyosbítását kérte csütörtöki vádbeszédében a Legfelsőbb Bíróságon.

Érvelését alátámasztva megemlítette, hogy Ambrus Attila a Heltai Jenő téri OTP-rabláskor menekülése közben az őt üldöző személy lába elé lőtt, akinek az életét a lövedék a földről felpattanva akár ki is olthatta volna. Az ügyész véleménye szerint ezzel Ambrus Attilának is tisztában kellett lenni.

A vád súlyosbítana

A másod- és harmadrendű vádlott ügyvédje a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét tudomásul vette, viszont az ügyvédek azt kérték az eljáró tanácstól, hogy ha van mód enyhítésre, azt vegye figyelembe. A vád szerint nem elfogadható a vádlottak azon védekezése sem, hogy azért vették el a biztonsági őrök fegyverét, mert biztonságban akartak lenni.

A vádlottak azt állították, hogy a pisztolyokat a Dunába dobták, ezzel szemben az elfogás utáni házkutatások alkalmával többet megtaláltak, sőt az egyikkel egy rablást is elkövetett Ambrus Attila.

Az ügyész azt kérte a bírói tanácstól, hogy a rablások folytatólagosan elkövetett minősítése helyett az LB bűnhalmazt állapítson, ami szintén súlyosbító körülmény.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy az Ambrus Attilára első fokon kiszabott 15 év fegyház súlytalan és nagyon enyhe büntetés.

Védő: elkeseredettségében szökött a Viszkis

Magyar György védőügyvéd szerint a Legfelsőbb Bíróságnak nyomatékosabban kellene figyelembe venni Ambrus Attila őszinte, feltáró jellegű vallomását, hiszen védence az első kihallgatás során megmutatta az általa vagy társaival elkövetett 27 rablás helyszínét, miközben a rendőrség hat esetet tudott csak személyéhez kapcsolni.

Az ügyvéd szólt arról is: egy rablással gyanúsított testvérpár annak köszönhette szabadságát nyolc hónapnyi előzetes letartóztatás után, hogy Ambrus Attila feltáró jellegű vallomást tett.

A fogolyszökés kapcsán Magyar György megjegyezte: védence elkeseredésében azután választotta a számára szóba jöhető egyetlen lehetőséget, miután a nyomozó hatóság alaptalanul megvádolta emberölési kísérlettel.

Ambrus, a humánus

- Bankrablás és bankrablás között különbség van - közölte arra utalva, hogy Ambrus Attila mindig "humánusan" hajtotta végre a bűncselekményeket, szemben a móri vérengzés brutális tetteseivel. Magyar György megfogalmazása szerint a büntetési céloknak a nevelést, nem a megtorlást kell előtérbe helyezniük.

Az LB két hét múlva hirdet ítéletet a büntetőperben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!