Mátyás
-6 °C
1 °C

Elismerte bűnösségét a 'városházi múmia' gyilkosa

2004.10.26. 13:03
A Fővárosi bíróságon kedden megkezdődött a főpolgármesteri hivatal pincéjében talált mumifikálódott holttest ügyében indított büntetőper. A K. Tibor brutális megölésével vádolt T. György László nem tagadta az ellene felhozott vádakat, de elmondása szerint nem anyagi haszonszerzés miatt ölt.
A Fővárosi Főügyészség vádiratának ismertetésével, és a vádlott meghallgatásával kedden megkezdődött a 37 éves T. György László, magyar anyanyelvű román állampolgár büntetőpere. A 2003. szeptember 18-tól előzetes letartóztatásban lévő, büntetlen előéletű férfit emberöléssel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint T. a Főpolgármesteri Hivatal irattározásával foglalkozó Solari Bt.-nél dolgozott 2002. augusztusáig, így jól ismerte a hivatal Városház utci épületét, ahol gyakran megfordult. 2002. őszén ismerősénél, K. Tibor lakásában lakott bérlőként.

Csempéket akartak lopni

2002. novemberében, "egy pontosan nem azonosítható munkanapon" reggel a vádlott és K. Tibor elmentek a Főpolgármesteri Hivatal pincéjébe, hogy onnan csempéket és különféle építési anyagokat lopjanak el. A vádlott és K. Tibor József között azonban vita alakult ki, aminek végén K. elővett egy zsebkést, mire T. arcon rúgta, majd miután az a földre rogyott, tenyerének élével nyakon ütötte.

A feltápázkodó sértett kezében azonban továbbra is ott volt a kés, ezért a vádlott gyomorszájon rúgta, majd ököllel arcon ütötte. Ezt követően K. Tibor a késsel lábonszúrta a vádlottat, aki ezen teljesen feldühödve a pincében lévő törmelék közül felkapott egy deszkalapot, és azzal többször nagy erővel K. fejére ütött. Végül a földre eső sértett kezéből kivette a zsebkést, és többször hátba szúrta.

K. súlyos fej- és koponyasérülést szenvedett, valamint késszúrások érték testének több pontját is. A rendkívül durva sérülések, illetve a heveny idegrázkódás és sokk következtében rövid időn belül meghalt. Ezt látva a vádlott a holttestet a pince egyik eldugott helyén lévő mellékhelyiségbe rejtette. K. mumifikálódott holttestét 2003. július 29-én találták meg.

Lobbanékony természet

A bűnösségét beismerő vádlott a bíró kérdésére elismerte, "úgy történt minden, ahogy a vádban szerepel". A további bírói kérdésekre T. elmondta, hogy 2001 novemberében költözött "Tibihez", akinek másfél havi albérleti díjjal tartozott. "Tibi" azt tervezte, hogy felújítja a lakást, de ehhez nem volt elég pénze. A vádlott erre felajánlotta, hogy elviszi a hivatalba, ahol a pincében leselejtezett régi csempék vannak, megfelelőek egy fürdőszoba-felújításhoz. A vádlott elmondása szerint az váltotta ki a vitát, hogy rászólt "Tibire", mert az túl sok csempét akart egyszerre kivinni".

Előre kitervelten vagy hirtelen felindulásból?

A gyilkosság lehetséges motivációt firtató bíró szerint azonban a vádlott szándékosan csalta a pincébe a sértettet, hogy ott végezzen vele, és így mentesüljön a rá nehezedő anyagi teher alól. "Ebben a történetben nem teljesen érthető sem a maga, sem a sértett cselekménye", utalt arra a bíró, hogy ha lopni indulnak egy ilyen rizikós, biztonsági emberektől hemzsegő helyre, akkor ugyan miért hangoskodnának. A vádlott azonban ragaszkodott saját verziójához, ami szerint véletlenül fajultak gyilkosságig a dolgok.

A történtek helyszíni rekonstruálására tett kísérlet videofelvételeinek megtekintése alapján a bíró rámutatott, hogy a kezdetben jogos önvédelmi helyzetben lévő vádlott később már átgondoltan támadott, szükségtelen erőszakot alkalmazva a teljes erővel bevitt ütésektől, rúgásoktól már harcképtelen ellenfélen. A vádlott erre csak annyit mondott, hogy nagyon ideges volt, mert "Tibi" sehogysem akarta letenni "azt a rohadt kést". A keddi tárgyalás elnapolása után a per tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.