Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Már óriási víztározóban is keresik Madeleine-t

2007.10.15. 15:03
A portugál rendõrség átkutat egy hatalmas víztározót és környékét annak az üdülõhelynek a közelében, ahonnan még május elején eltûnt a négyéves Madeleine. A rendõrség korábban már átnézte ezt a területet, de akkor állítólag nem voltak elég alaposak.

A héten búvárok fognak átkutatni egy víztározót annak a portugáliai üdülõhelynek a közelében, ahonnan még tavasszal eltûnt egy brit kislány.

A négyéves Madeleine McCann-nek május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz fõleg britek látogatta üdülõközpontjában, miközben szülei a szállodától néhány méterre, baráti társasággal vacsoráztak. Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendõrség a múlt hónap elején a szülõket, Gerry és Kate McCannt gyanúsítottá nyilvánította.

Mindent átvizsgálnak

A hétfõi Sun értesülése szerint a portugál rendõrség továbbra is abból a feltételezésbõl indul ki, hogy a kislány már nem él. Ennek jegyében a nyomozást vezetõ detektív elrendelte a Praia da Luztól 24 kilométerre lévõ, gáttal kialakított Bravura mesterséges tó átkutatását. Ez nem lesz kis feladat: a tározó 4 kilométer széles, és 40 kilométer kerületû - írja a legnagyobb brit bulvárlap.

A Times hétfõi értesülése szerint ugyanakkor a vizsgálat irányítója nemcsak a tó, hanem az üdülõtelep 15 kilométeres körzetének teljes átkutatását is elrendelte, beleértve a tengerpartot, a környezõ erdõségeket és a Bravura környékén lévõ, elszigetelt villákat. A Sun úgy tudja, hogy a területet a nyomozás elején egyszer már átvizsgálták, de állítólag akkor nem voltak elég alaposak.

Új DNS-vizsgálatok eredményei érkeznek

A portugál rendõrség a héten kapja meg azoknak a Nagy-Britanniában elvégzett DNS-vizsgálatoknak az eredményeit, amelyeknek a mintáit a szállodai szobában, illetve a szülõk által bérelt autóban találták meg.

A szülõk meggyanúsításának egyik alapjául a kocsiból állítólag kinyert vér- és testnedvnyomok szolgáltak. A Renault-t ugyanis McCannék Madeleine eltûnése után 25 nappal bérelték, és ha a mintákról bebizonyosodik, hogy a gyermekéi, az alátámaszthatja azt a feltételezést, hogy a szülõk az addig rejtegetett holttestet a kocsival vitték el valahova, és eltemették.

A portugál nyomozók nem szándékos gyilkossággal gyanúsítják a skót orvosházaspárt: alapfeltételezésük az, hogy a nyugodt vacsora érdekében a gyermeknek altatót adtak be, de ezt véletlenül túladagolhatták, és Madeleine meghalt. A család ezt a rendõrségi teóriát már korábban abszurdnak nevezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!