Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Jégbe borította Los Angelest az évszázad vihara

2003.11.14. 11:44
Áramszünetet és komoly áradásokat okozott a szokatlan időjárási körülmények miatt különösen erős vihar Los Angeles megyében. Watts elővárosra fél méternyi jég zúdult, száz embert kellett kimenteni az árvízben rekedt autókból. Az előváros lakói mégis boldogok, hiszen havat ötven évente ha látnak.
Fél méter magas jégkupacokat hagyott maga után és kisebb áradásokat okozott egy Los Angeles déli részét sújtó szokatlanul nagy erejű vihar csütörtökön. A helyi sajtóban csak freak stormnak - őrült viharnak - nevezett időjárási jelenség hatalmas fennakadásokat okozott a városban.

Az évszázad vihara

"Életemben nem láttam még ilyet, mintha Isten reggel úgy kelt volna fel, hogy ma beborítja Wattsot" - nyilatkozta a New York Timesnak a Los Angeles megye déli részén fekvő település egyik lakója, Tyrone Wright. A meteorológiai szolgálat mérései szerint a déli elővárosokra (Los Angeles maga kisváros, a metropoliszként számon tartott terület közigazgatásilag különálló városokból álló megye) kevesebb mint három óra alatt 130 milliméter eső hullott. Ilyen méretű vihar 50-100 évenként fordul legfeljebb elő - nyilatkozta a New York Timesnak Mark Lenz meteorológus.

Ennél több eső a mérések kezdete óta csak 1933-ban esett a Los Angeles-i medencében.

Véletlen egybeesések

A vihar egyébként a szakember szerint napok óta készült, a várostól délkeletre fekvő hegyekben szívta magába a nedvességet. Az esőzés intenzitását az okozhatta, hogy a vihar viszonylag szűk, 10-15 kilométer átmérőjű területre korlátozódott. Ráadásul a felhőzet helyenként felszakadozott, így meleg levegő áramolhatott a vihar alá.

Az így felfelé áramló légtömegek gyors lehűlése okozhatta a hatalmas - helyenként akár fél méter vastagságú jégkupacokat eredményező jégverést.

Káosz, sötétség

A katasztrofális időjárás gyakorlatilag megbénította a város életét. Bár Los Angeles központjában egy csepp eső sem esett, a hazafelé tartók esetenként öt órás dugókba keveredtek. A vihar ugyan elkerülte a repteret, a szél miatt mégis le kellett állítani a légiforgalmat.

A villámok több távvezetéket is tönkretettek, éjszakára mintegy 115 ezren maradtak áram nélkül. A tűzoltóknak közel száz embert kellett kimenteni az esőzések miatt támadt áradásokban rekedt autókból.

Wattsiak Csodaországban

A wattsiak ugyanakkor némi iróniával fogják fel a helyzetet - írja a New York Times. Az utcán - életükben talán először - hógolyózó gyerekeket "boldog karácsonyt" kiáltásokkal üdvözlik az elhaladó autósok. "Ilyesmire aztán nem számíthatsz Wattsban. Olyan, mintha Csodaországban ébredtem volna" - nyilatkozta a lapnak Leonard Cash, egy helyi lakos.

Áramkimaradást okozott a szélvihar
Hatalmas szélviharok pusztítottak az Egyesült Államok keleti és közép-nyugati részeinis. A viharok több emberéletet is követeltek, közel másfélmillióan áram nélkül maradtak. A legnagyobb károkat Ohióban és Michiganben, Ohióban helyenként a 130 kilométeres sebességet is elérte a szélvihar. New York államban egy gépkocsira rádőlt a fa, vezetője életét vesztette. Egy személyt a megáradt víz sodort el. A viharoknak számos sérültje volt. Áradások voltak West Virginiában is, a szél többfelé házakat sodort el.

forrás: MTI