Az EU-ban sehol máshol nem nőttek annyira az árak, mint Magyarországon

2021.07.16. 19:22

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közzétett végleges adatai szerint éves összehasonlításban – a májusi 2 százalék után – júniusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, míg az EU-ban az éves inflációs ütem 2,3 százalékról 2,2 százalékra lassult. Ennél sokkal érdekesebb, hogy

Magyarországon 5,3 százalékkal nőttek az árak,

ami a rangsor élére repítette Magyarországot. Hazánkat Lengyelország (4,1 százalék) és Észtország (3,7 százalék) követi, csökkenést pedig csak Portugáliában mértek (0,6 százalék).

A magyar adatról Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a magas infláció csak átmeneti, és azt remélik, hogy a jegybank tudja kezelni a helyzetet a monetáris politika eszközeivel. Varga Mihály egy hétfői interjúban beszélt a fogyasztói árakról: szerinte 2021-ben az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál – az április végén az EU-nak megküldött konvergenciaprogramban 3,6 százalékos éves inflációt várt a kormány 2021-re. Mindeközben például a Raiffeisen elemzői például éves átlagban már 4,7 százalékos inflációt várnak.

Az infláció alakulása (2017-)
Infogram