Ha Balatonfüred, erre tesszük ki az indexet

fured tihany
2021.07.16. 06:05
Favoritjaink szubjektív válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Az Index balatoni ajánlójában Balatonfüred környékén lévő kedvenc helyeink következnek.

Az idei nyárból még hátra van a java, és a Balatonnál ismét telt ház várható. A magyar tengernél könnyű elveszni a látnivalókban, és mindenkinek van személyes élménye, amit szívesen megosztana másokkal. Mi is ezt tesszük most.

Ha nyár és Balatonfüred, kiváló helyzetképet fest Kern András A füredi mólónál című dalának első versszaka:

Nem volt olyan rég

Álltunk, s néztük a vizet

Vitorlás épp elment

Rajtam napszemüveg

Olyan jó délután volt

Neked mindig tetszik a víz

A nap is sütött

A számban palacsintaíz

Boldog voltam, bolond nyár

A Füredi mólónál.

A hangulatkép a tó egészére áll, bármerre indulunk idill, béke fogad. Nem akarunk sokat markolni és keveset fogni, ezért kiválasztottunk három térséget – Balatonfüredet, Badacsonyt, Balatonföldvárat és környékét –, ezen belül pedig a kedvenc helyeinket mutatjuk meg az olvasóknak. Favoritjaink szubjektív szűrőn válogatás eredményeként kerültek ide, azt remélve, hogy tudunk újat mutatni a Balaton szerelmeseinek. Jöjjön Balatonfüred és környéke, amely télen és nyáron is kínál színes programokat az arra látogatóknak.

Mit érdemes megnézni?

  • A bakancslistás villát
    Balatonfüred már az 1800-as években elkezdett berendezkedni a vendéglátásra és idegenforgalomra, a fürdőkultúra kialakulásával a nagyvárosi polgárok rendszeres úti célja lett. Több híres művész is a városban élt és alkotott, Jókai Mór nyaralója és Blaha Lujza villája is itt található. A romantikus stílusú Dőry-villa egyértelműen bakancslistás, ahogy az elmúlt években gyönyörűen felújított Tagore sétány. Ha elfáradunk a városnéző körúton, a Szívkórház előtti ivócsarnok biztosítja a felfrissülést.
  • A levendulaültetvényt
    Ha Balatonfüreden járunk, Tihany meglátogatása kötelező program. Az apátságról ismert település egyik különlegessége a levendula. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula telepített először hazánkban ipari célú levendulaültetvényt, a Tihanyi apátságtól bérelt területen. A Franciaországból hozott szaporítóanyag jó termőtalajra talált itt, hiszen a tihanyi levendulának magasabb az illóolajtartalma. Mára teljesen összefonódott a növény a várossal, fesztivált is rendeznek a levendula főszereplésével, de készül belőle többek között illatszer, fagyi, sör és kávé is.
  • A Belső-tavat
    A tihanyi Belső-tó legalább annyira kihagyhatatlan, mint a levendula. A horgászok egyik törzshelye, de egy kellemes esti sétát nem lehet kihagyni itt. A Belső-tó egy tengerszem, ami vulkáni tevékenység következtében alakult ki a Balatontól egy karnyújtásnyira. A Belső-tó fölött található szabadtéri színpadon pedig egy jó koncerttel vagy előadással zárhatjuk le a napot.
  • Sajkod ékszerdobozát
    Ha elege van a zsúfolt strandokból, ahol a parton minden egyes négyzetcentiméterért ölre menő harcot kell vívni, Sajkod felé vegye az irányt. A tömegközlekedéstől, és így a tömegtől is távolra eső Tihanyi-félsziget nyugati csücskének öblében található ez a kis ékszerdoboz.

Mit érdemes enni,inni?

  • Egy jó halászlevet
    Ha megéhezünk kirándulás közben, a Halászkert étterem változatos étlapja minden igényt kielégít. Nevéhez híven Balatonfüred egyik legnépszerűbb étterme halászlétől kezdve roston sült halakig széles választékkal várja vendégeit. Az is talál fogára valót, aki nem kedveli a halas fogásokat. Érdemes asztalt foglalni előre, különösen nyáron. az étterem vezetői azonban ügyelnek arra, hogy ne legyen túlzsúfoltság, így nem kizárt, hogy a bejáratnál kell várakoznunk.
  • Fagyit és bonbont
    Ha egy kis édességre vágyunk az ebéd után, a Bergmann család cukrászdáját ajánljuk. Pontosabban cukrászdáit, hiszen a város két pontján is megtalálhatóak. A finomságok tárháza (majdnem) korlátlan: sütemény, torta, fagylalt, fagylaltkehely, kézműves bonbonok, táblás csokoládék és csokifigurák. Itt aztán fel lehet tölteni a szénhidrátraktárakat!
  • Egy újhullámos kávét a strandnál
    Ha elfáradunk a nagy evésben, mi sem eshet jobban, mint egy frissítő kávé. Az Aranyhíd-sétányon található Pazar kávézó a budapesti Pazar Coffee Company balatoni kistestvére, de a főbb vonások megegyeznek: újhullámos kávézó, V-60, cold brew, világos és sötét pörkölésű kávék Dél-Amerikából és Afrikából. Az Esterházy strand pedig csak néhány lépés innen.
  • Bármit, amit lemozoghatunk
    Természetesen ha Tihanyban töltjük a napot, egy jót enni itt is kell, a Sport Terrace-nál jobbat keresve sem találhatnánk. Több év kényszerszünet után újra megnyitotta kapuit az étterem, amely reggeltől estig várja vendégeit, értelemszerűen reggelit is felszolgálnak. A névválasztás sem véletlen: Teqball-asztal, tollaslabda, pingpong, röplabda és kerékpártároló is rendelkezésre áll. Kutyabarát hely.

+1 tipp

Aki többre vágyik egy egyszerű ebédnél vagy vacsoránál, annak ideális választás a Tihany Gasztrokert, ahol a kerthelyiség diófáinak árnyékában pihenhet meg, miközben kézműves söröket, péksüteményeket és a Mörk pincészet borait kóstolgathatja. Ha jó időben érkezik, még jógázhat is egyet, ami mindenképpen különleges ajánlat egy gasztrokocsmától.

További cikkeink a Nagyon Balaton tematikában erre találhatóak.

(Borítókép:  A Tihanyi apátság a levegőből. Fotó: Gábor Zoltán)