Történelem születhet az idei Oscar-gálán, nem kevés változtatás lesz

GettyImages-2999808
2022.03.24. 06:05
A 2022-es Oscar-gálát hosszú évek után rendezhetik meg úgy, ahogy azt nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is megszokhatták. A szervezők némi változást is eszközöltek a díjátadó lebonyolításával kapcsolatban, ám kérdéses, ezen lépéssel sikerül-e majd visszatornázni az Oscar-gála béka feneke alatt lévő nézettségét.

Magyar idő szerint március 28-án a hajnali órákban veszi kezdetét az idei Oscar-díj-átadó, amit ismételten a Dolby Színházban tartanak. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben rendkívüli intézkedések léptek életbe, amelyek a gálára is hatással voltak. A 2021-es Oscarra – amit pár hónappal el is kellett tolni – például már olyan filmeket is jelölhettek, amelyek a streamingszolgáltatók valamelyikén jelentek meg, nem moziban – tekintve, hogy utóbbiak nyitva sem voltak. Bár akkor ezt ideiglenes intézkedésnek tartották, de idén is több, streamingszolgáltatón megjelent alkotásnak van esélye hazavinni az arany szobrot. Ám nem ez az egyedüli változás. 

Milyen újdonságok lesznek idén?

Az Oscar-gála nézettsége évről évre globálisan lejtmenetben van, aminek akár az is lehet az oka, hogy a filmakadémia által jelölt alkotások nagy része nem feltétlen jutott el a közönséghez. A filmrajongók nagy része a járvány alatt ugyanis teljesen leszokott a moziba járásról, így maradtak a streamingszolgáltatókon megjelent alkotások, ezzel háttérbe szorítva a filmszínházban megjelenteket. A 2021-es díjátadó újabb borzasztó nézettségi adatai után a szervezőknek muszáj volt lépniük, így jó pár változást foganatosítottak.

Az Oscar-gálának három év után ismét lesz házigazdája, vagyis pontosabban házigazdái. Az elmúlt években hírességek váltották egymást folyamatosan a színpadon, azonban idén már más lesz a helyzet. Az Amy Schumer, Wanda Sykes és Regina Hall alkotta komikus triumvirátust kérték fel a díjátadó levezénylésére, akik örömmel el is vállalták ezt a feladatot. A híresztelések szerint a szervezők megkeresték Dwayne Johnsont, Pete Davidsont, John Mulaney-t, Steve Martint és Martin Shortot is, ám ők mind nemet mondtak az ajánlatra.

Bár az Oscar-gála ismét visszatér a Dolby Színházba, így a régi menetrend szerint rendezhetik meg, a járvány még mindig tart, ezért néhány ezzel kapcsolatos szabályt is lefektettek. A 2021-es gálát még csekélyebb vendégszámmal tartották meg, efféle korlátozás azonban az idei díjátadón nem várható. Azt viszont elvárják mind a jelöltektől, mind a vendégektől, hogy két negatív PCR-tesztet mutassanak be. Az első tesztet március 24-én, míg a másodikat március 26-án kell elvégezni. A külföldről érkezőknek pedig közvetlen azután, hogy megérkeztek Los Angelesbe március 26-án. A szervezők levesébe igencsak beleköphet a Los Angelesben jelenleg érvényben lévő egyik szabály, amely szerint a beltéri rendezvényeknél kötelesek megbizonyosodni arról, hogy a vendégek megkapták mindkét koronavírus elleni oltásukat. Ugyan a városi tanács nemrég megszavazott egy olyan rendeletet, amelynek értelmében jó pár előírást eltörölnének, ezen intézkedés még nem lépett hatályba, így kérdéses, hogy a járványügyi szabályok szempontjából rendben van-e a városvezetés részéről, hogy a gálára érkezők csak két negatív PCR-tesztet mutassanak be. 

A korábbiaknál nagyobb újítás lesz azonban az, hogy nyolc kategória – a vágás, a látványtervezés, a hang, a smink és haj, az eredeti filmzene, a rövid dokumentumfilm, a kisjátékfilm és a rövid animáció – díját közvetlenül a gála előtt adják majd át. Így ezt az élő közvetítésben nem láthatjuk majd, csak a későbbiekben fogják levetíteni a köszönőbeszédekkel együtt. A legjobb látványtervezésért járó aranyszobrocskára esélyes egy magyar is, Sipos Zsuzsanna, ám ha nyer, azt így csak később fogjuk megtudni. A filmakadémia már 2019-ben is arra készült, hogy a legjobb operatőr, vágó, smink és haj, valamint a kisjátékfilm kategóriák nyertesének járó elismerés átadását előre felvett, vágott formában játsszák be a műsorba, ám végül mégsem lépték meg. Ennek köszönhetően valamennyivel le tudják majd rövidíteni a gálát, ám szinte kizárt, hogy pont ez fogja majd a képernyők elé szegezni a nézőket. 

Tarolhat a Dűne és A kutya karmai közt

A Magyarországon forgatott Dűne tíz, illetve a Netflixen megjelent A kutyai karmai közt összesen tizenkettő jelölést kapott, ezzel ők a csúcstartók. Utóbbi talán inkább a művészfilm kategóriába csúszik bele, amely alkotások egyébként a filmakadémia nem is olyan titkolt kedvencei közé tartoznak, így nem lenne meglepő, ha több díjat is sikerülne bezsebelnie. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában egyébként A kutya karmai közt két színésze is jelölt, ám minden egyéb jelentős kategóriában esélyesek, ahogy a Dűne is. Megítélni aligha lehet, melyiknek van több esélye, mivel a maga színterén mindkét film készítői sokat tettek le az asztalra. 

A Dűne forgatásánál magyarok is segédkeztek, a film díszletén dolgozott Lázár Tibor és Sipos Zsuzsanna, illetve a sminkesek között szerepel Farkas-Arful Judit, illetve Antal Márta is. Az alkotást ugyan jelölték többek között a legjobb smink és a legjobb díszlet kategóriában is, ám hivatalosan csak Sipos Zsuzsanna szerepel a legjobb látványtervezés jelöltjei között, így egyedül érte lehet izgulni. Bergendy Péter filmje, a Post Mortem a legjobb nemzetközi film kategória shortlistjébe sem került be. 

Történelem születhet, illetve már meg is történt

Az Oscar-gálák történelmében eddig maximum tizenegy díjat tudott bezsebelni egy-egy film (Titanic, Ben Hur és A Gyűrűk Ura: A király visszatér), ami tekintve, hogy A kutya karmai közt 11 kategóriában esélyes, még akár meg is történhet újra. A hat kategóriában jelölt West Side Story esetében is ökölbe szorított lábfejjel izgulhatnak a készítők, mivel a film korábbi, 1961-es változata már elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést, így ha a legújabb, Steven Spielberg rendezte adaptáció is győzedelmeskedik ebben a kategóriában, akkor a West Side Story lesz az egyetlen olyan alkotás, aminek témája ugyanazon forrásból táplálkozik, ám a film mindkét változatát arany szoborral jutalmazták. 

A Tenet sztárját, Kenneth Branagh pedig már történelmet is írt, mivel eddig összesen hét különböző – a legjobb film, rendező, színész, férfi mellékszereplő, eredeti és adaptált forgatókönyv, élő szereplős rövidfilm – kategóriában kapott jelölést. Idén a legjobb film, rendező és eredeti forgatókönyvért járó elismerésért száll harcba. Ha sikerül mindhármat megnyernie, akkor ő lesz a kilencedik, akinek az Oscar történelmében ez összejött. Denzel Washingtonnak is már sikerült történelmet írnia, mivel nála többször egy színes bőrű színészt sem jelöltek Oscar-díjra. Idén a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölték a Macbeth tragédiája című filmben nyújtott teljesítményéért, ez a kilencedik jelölése, amiből eddig kettőt tudott díjra is váltani. 

Olyan sem fordult még elő, hogy egy animációs film kettőnél több Oscar-díjat kapjon. Idén az Encanto és a Menekülés című alkotás is három-három kategóriában esélyes. Utóbbi egyébként a legjobb dokumentumfilmek és nemzetközi filmek között is szerepel, ami előtte egy alkotásnak sem sikerült. Érdemes megjegyezni, hogy ha az Encanto főcímdalának szerzője, Lin-Manuel Miranda – aki a legjobb eredeti dal kategóriában jelölt – díjat zsebel be, akkor ezzel belép az EGOT-győztes művészek sorába, akik megkapták a legjelentősebb elismeréseket, Emmy-, Grammy-, Oscar-, illetve Tony-díjat.

Az előbbiekben említett A kutya karmai közt című film az első női rendezésű alkotás lett, ami több mint tíz jelölést kapott. Jane Champion pedig az első nő, akit többször is jelöltek a legjobb rendező kategóriában. Az Apple egyik újdonsága, a CODA is első lett, mivel korábban még nem jelöltek a legjobb filmek között egy olyan alkotást sem, amelynek szereplőgárdája javarészt siketekből áll. Ezzel együtt a CODA-ban feltűnő Troy Kotsur lett az első siket férfi, akit jelöltek a színészi teljesítményért járó kategóriák valamelyikében. Míg a Drive My Car az első japán alkotás, ami a legjobb filmnek járó elismerésért száll harcba. 

Továbbá a West Side Story jelmeztervezője, Paul Tazewell az első színes bőrű férfi, aki jelölést kapott a legjobb jelmez kategóriában. A legjobb filmek közé sorolt Rémálmok sikátora illetve Ne nézz fel! alkotásoknak köszönhetően Cate Blanchett lett az első nő, aki kilenc olyan filmben játszott eddig, amely esélyt kapott, hogy arany szobrot vihessen haza ebben a kategóriában. Az idei Oscarnál fordul elő elsőként az is, hogy két sztárpár, Kirsten Dunst és Jesse Plemons, illetve Penelopé Cruz és Javier Bardem is a jelöltek között van, ahogy LGBTQ+ közösséghez tartozó színészeket is jelöltek. Pontosabban Kristen Stewartot a Spencer, míg Ariana DeBose-t a West Side Story-ban nyújtott alakításuk gyümölcseként. 

Volt, akit először jelöltek, meg akit egyáltalán nem

A 2022-es Oscar-díjátadó több művésznek is lehetőséget nyújthat arra, hogy hazavihesse első arany szobrát. Idén jelölték ugyanis először Kirsten Stewartot, aki a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnét alakította a Spencer című filmben, ő a legjobb színésznő kategóriában esélyes. Elsőként van lehetősége Oscar-díjat nyerni Kirsten Dunstnak is (A kutya karmai közt), aki Stewarttól eltérően a legjobb női mellékszereplők között szerepel.

Bár elég meglepő, de elsőként jelölték Oscar-díjra napjaink egyik legjobb hangú énekesnőjét, Beyoncét is, aki már szinte minden díjat bezsebelt, amit lehetett. Oscarja éppenséggel még nincs, de a Be Alive című dallal, amit a legjobb eredeti dal kategóriában jelöltek, esélye nyílik erre is. A szintén elsőként jelölt Billie Eilish is ezen kategória jelöltjei között van a legújabb James Bond-film főcímdalának, a No Time to Die-nak köszönhetően. A gálán egyébként Beyoncé és Billie Eilish is élőben fogja előadni mindkét nótát. Mellettük fel fog lépni még 

Sokak meglepetésére azonban akadtak olyan filmek, illetve színészek is, akiket méltatlan módon kevés kategóriában, vagy egyáltalán nem jelöltek. Közöttük lehetne említeni például Lady Gagát, aki A Gucci-ház című filmben nyújtott páratlan alakítást, annyira egybeolvadt az általa játszott, Patrizia Reggiani karakterével, hogy a szimpla hétköznapokon is olasz akcentussal beszélt. Az alkotás egyébként, amelyet csupán a legjobb smink kategóriában jelöltek, Maurizio Gucci olasz üzletember, a Gucci divatház vezetőjének meggyilkolását, illetve annak következményeit dolgozza fel. Nem kapott jelölést Jennifer Hudson sem, aki az Aretha Franklin életét feldolgozó Respect című filmben alakította a soul királynőjét. Ám nem csak a színésznő, hanem maga a film is hoppon maradt, mivel egy jelölést sem kapott. 

Lecsúszott az Oscar-jelölésről Leonardo DiCaprio is, akinek ugyan eddig már számtalanszor lett volna lehetősége elnyerni az arany szobrot, ám a filmakadémia csupán egyszer ítélte oda neki, 2016-ban A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. Mondjuk óriási felháborodás is lett volna belőle, ha akkor nem kapja meg. Szintén nagyot alakított viszont a Netflixen debütált, Ne nézz fel! című szatírában, ám nem kapott még egy jelölést sem. Hasonlóképp járt a háromszoros Oscar-díjas Frances McDormand, aki a Macbeth tragédiája producere, egyben szereplője is volt, de ő egy kategóriában sem került be az esélyesek közé. Bár kérdéses, hogy a Dűne és A kutyai karmai közt szereplői mellett egyáltalán labdába tudna-e rúgni. 

(Borítókép:   Carlo Allegri/Getty Images)